V Chicagu už 2 roky vysiela čs. televízia

Slavnostní zahájení vysílaní Euro TV neprovázely ohňostroje, bombastická reklamní kampaň, rauty plné jídla či šampaňského,nebo přítomnost známých osobností jako tomu bylo u vzniku komerčních televizí v Čechách a na Slovensku. Vysílání také není podporováno miliony z televizních poplatků jako u veřejnoprávních televizí, a to i přesto, že se vlastně jedná o další českou či slovenskou, nebo přesněji řečeno česko-slovenskou televizi.

Český jazyk společně se slovenským zazněl poprvé z amerických obrazovek 4.ledna 2004. O té doby krajané žijící v Chicagu a jeho širším okolí mohou sledovat pravidelně každou neděli od 11 do 12 dopoledne vysílání v jejich rodném jazyku. A aby o tenhle jistě zajímavý projekt nepřišli ani krajané z jiných koutů Spojených států každé vysílání je ke zhlédnutí na webových stránkách www.eurotv.us. Tato možnost internetového vysílání tak rázem udělala ze záležitosti místního významu celosvětovou věc.

Nápad

Zájem největší komunity Čechů a Slováků mimo Evropu vybudovat si nějaké médium v rodném jazyce byl již před několika lety. Pokusy na vytvoření pravidelného rozhlasového vysílání v češtině a slovenštině však ztroskotaly především na udělení licence a financích.

Při posledním nezdařeném pokusu o vyjednáni licence pro rádiové vysílání na sklonku roku 2003 se již rodila v hlavě dvou hlavních autorů Petra Minárika a Romana Vacka myšlenka televizního vysílání Euro TV.

Základem byla určitě finační podpora jediného sponzora společnosti Media man Inc. Podepsáni kontraktu na jeden rok s televizní stanici WFBT (mimochodem vysílající ze Sears Tower-druhé nejvyšší budovy v USA ) o pronajmutí hodinového vysílání bylo jediným legislativním krokem a první. Česko-slovenské televizi v USA již nestálo nic v cestě. Mimochodem, dovedete si představit co všechno by musel absolvovat člověk toužící po svém televizním vysílání v Čechách či na Slovensku?

Eurotým

Zakládající tým se vytvořil převážně z řad rádiových moderátorů, kteří se již znali z dřívějších aktivit při vytváření rozhlasových vysílání. "Dá se říci, že kromě zkušeností s radiovým mikrofónem jsme před i za kamerami, byli amatéři a jistá rozpačitost a nervozita byly z počátku dost patrné." Uvádí jeden z nynějších " tahounú" projektu Euro TV Vlasta Kučerová. Pokud však kritické oko diváka srovná počáteční a poslední vysílání nemůže mu uniknout obrovský kus práce a velký pokrok, za kterým stoji stovky hodin dobrovolné činnosti za společnou věc.Jistě uznáte,že není dnes již tak častým jevem ukrajovat si ze svého volného času pro jiné.

Při rozjezdu eurotým tvořilo téměř 25 lidí, které spojovalo nadšení a výzva vyzkoušet a dokázat něco prospěšného pro česko-slovenskou komunitu v USA . Dnes je tým dvanáctičlenný a menší počet nahrazuje již získanými zkušenostmi. Ke dvěma hlavním "tahounům" tohoto projektu patří Marian Hajda a Vlasta Kučerová, kteří věnují Euro Tv téměř veškerý volný čas. Ale nechybí ani nové tváře a reportéři z jiných mist Spojených státu, jako například Petra Vybíralová z Floridy. Samozřejmě další zájemci o spolupráci a podporu tohoto projektu jsou vítáni ať už jsou odkudkoli, třeba i z Čech a Slovenska.

Proč česko-slovenská?

V okolí Chicaga se začali první Češi a Slováci zabydlovat již v druhé polovině 18. století. V roce 1920 již byla tato komunita početná a silná, budovala své podniky, obchody, restaurace a kostely. Dodnes, mezi jinými, stoji v Chicagu restaurace Klass, ve které byl hostem i známý mafiánský boss Al Capone. Dnes je v Chicagu a okolí několik česko-slovenských obchodů, restaurací, či kostelů. Komunita je již částečně rozdělená na déle zde žijící krajany, kteří přišli od počátku století po70-80. léta 19. století a na mladší, kteří se zde usadili ve dvou vlnách kolem roku 1990 a 2000.

Dnes čítá česko-slovenská komunita v Chicagu a okolí podle hrubých odhadů na 120 000 lidi.Po celých Spojených státech se hovoří dokonce o 1,5 milionech Čechů a Slováků.Vzhledem k tomu, že jsme žili ve společném státu, naše kultury jsou propletené společnou historií a jazyky.Proto má i projekt česko-slovenské televize dvou spojených komunit větší šanci uspět v zahraničním prostředí.

Vysílání

Snaží se především podporovat jazyky a kulturu obou národů. Své pořady si zde najdou všechny generace krajanů včetně dětí.Větší část je však věnována generaci mladší a to i díky věkovému průměru v Eurotýmu. Program se skládá z krátkých informačních zpráv ve slovenštině, kde se soustředí na informace především z Čech, Slovenska a USA. Další pravidelnou součástí vysílaní je kulturní okénko, kde se dovídáme zajímavé informace o historických událostech, či nadcházejících kulturních akcích v místě komunity. A kalendárium, které připomíná významné dny, svátky a výročí z českých a slovenských kalendářů. Dále je program vyplněn zajímavými reportážemi z aktivit a akcí komunity.Pro příklad uveďme Galashow u příležitosti vstupu ČR a SR do EU,- vzpomínkové odpoledne k výročí K.Kryla, - největší setkání Čechů a Slováků v zahraničí - CS Rockfest.

Eurotv dále nabízí mimo jiné rozhovory s kardinálem M.Vlkem, K.Gottem, H.Vondráčkovou, J.Duškem, O.Vetchým a s protagonisty TELE TELE.A nebo s kapelami Olympic, The Backwards, Mig 21 aj. Sport sleduje jak amaterský, tak i profesionální. K oblíbeným patří rozhovory s hráči NHL - J. Jágr, P.Eliáš, T.Vokoun, P.Demitra, M.Svatoš, M.Hejduk aj., z NBA - J.Welsch. Vůbec k nejoblíbenějším reportážím patří cestopisy - Cestování po středozápadu USA - 14.dílný seriál, Slunce na moři - pěti denní plavba na katamaránu, Pohlednice Hawaii, či reportáž o hurikánu Katrina z Floridy.

To vše můžete zhlédnout a vice informací získat na stránkách www.eurotv.us, kde jsou vždy poslední vysílání a v archívu zajímavé reportáže.

Nejlepším způsobem jak se seznámit s vysíláním této televize je zhlédnout zdařilý hodinový sestřih z dvou let působení Euro TV, který také najdete na stránkách.

Snahou je také získat více reportérů a spolupracovníků z jiných koutů USA. Tak aby se dostálo hlavnímu poslání Euro TV, což je sjednocení roztroušené české a slovenské komunity po celých Spojených státech.

Cíle

Podle slov Mariana Hajdy "Jde nám především o podporu jazyka a kultury u krajanů obou národů. Sjednotit krajany na různých místech, tak aby o sobě věděli a mohli třeba prostřednictvím naší televize spolu komunikovat. Naším přáním je najít v každé části USA podobné nadšence jako jsme my, kteří by zasílali zajímavý materiál po internetové síti. V dnešní době, kdy téměř každý vlastní digitální kameru není těžké vyrobit zajímavou reportáž, i když nebude třeba profesionální. Chtěli bychom se tak stát internetovou televizi Čechů a Slováků po celém světě. Skládat program z příspěvků třeba z Austrálie, Anglie, Evropy, nebo i Čech a Slovenska. To by byl určitě zajímavý program pro všechny. Za 6 měsíců co jsme spustili naše nové stránky www.eurotv.us je navštívilo přes dvacet tisíc návštěvníků. "

Jsou to jistě velké plány a zajímavá myšlenka a jak přeci říká klasik "Malý je jen ten,kdo má male cíle". A co říci závěrem? Vznik nové československé televize je rozhodně kouskem smělým, odvážným a určitě chvályhodným, zvláště uvážíme-li fakt, že její tvůrci jsou v této branži nováčky. Nadšení, odhodlání a ideály jsou dost silným motorem, ale svět vynalezl k motorům i brzdy. V oblasti kultury mají podobu katastrofálního nedostatku peněz, a proto nelze než doufat, že televizní tým předčasně nepohltí černá díra financí. Byla by to škoda pro všechny. Diváky, moderátory a vlastně i celou Českou a Slovenskou republiku. A možná, že i tím se v USA povědomí o dvou malých státech v srdci Evropy rozšíří z akademických kruhů i mezi širší veřejnost, v jejíchž očích nezůstaneme jen levnou námezdní silou pro úklid WalMartů.

PB EURO TV, EXIL.SK

obsah | svět - svet