Češi převzali velení nad Rakušany v Bosně

Čeští vojáci slavnostně převzali velení společné česko-rakouské strážní jednotky Bosně a Hercegovině. V rámci mise Evropské unie působí v Tuzle 85 vojáků, kteří střeží tamější základnu mezinárodních sil a se dvěma vrtulníky zajišťují přepravu osob a vojenského materiálu.

Čeští vojáci působí nově v Bosně a Hercegovině od loňského prosince, kdy Evropská unie převzala misi od NATO. Zhruba šedesát českých vojáků operuje ve společné česko-rakouské strážní jednotce, která má za úkol chránit základnu Eagle Base mezinárodních sil v Tuzle.

Nyní kontingent vystřídaly čerstvé síly. Misi EUFOR ve čtvrtek zároveň s pravidelnou rotací navštívil ministr obrany Karel Kühnl se svým rakouským kolegou Güntherem Platterem.

"Oba ministři spolu jednali o budoucí spolupráci. Po roce 2008 by měla Česká republika a Rakousko vytvořit bojovou skupinu v rámci Evropské unie," uvedl mluvčí ministra Andrej Čírtek.

V dubnu posílilo misi Evropské unie 25 vojáků z přerovské vrtulníkové základny. Ze základny v Tuzle zajišťují se dvěma vrtulníky Mi-17 přepravu lidí a materiálu pro velitelství mnohonárodních sil na celém území Bosny a Hercegoviny i Chorvatska.

Mise v Bosně a Hercegovině patří v historii české armády k nejstarším. Po skončení bosenské války z let 1992 až 1995 se Češi účastnili mezinárodních operací IFOR a SFOR pod hlavičkou NATO.

Síly EUFOR v Bosně a Hercegovině v současné době tvoří zhruba sedm tisíc vojáků z 22 zemí. Velení mírové mise nazvané Althea převzala Unie od Severoatlantické aliance loni v prosinci.

(inc), NATOAKTUAL.CZ

obsah | svět - svet