Čína české radary nakonec nedostane

Z největšího zbrojního obchodu uplynulých let nebude nic. Klíčoví ministři totiž změnili názor: s prodejem šesti českých pasivních radarů Věra do Číny původně souhlasili, jenže teď se obchod rozhodli zakázat.

Hlavním důvodem, proč z miliardového obchodu sejde, jsou protesty Američanů. Věra totiž dokáže odhalit neviditelné americké letouny typu Stealth. Když se ministr zahraničí USA Colin Powell dozvěděl, že Česko v lednu odsouhlasilo vývoz radarů Věra do Číny, poslal zneklidněný dopis českému kolegovi Cyrilu Svobodovi. Svoboda teď chce spolu s dalšími ministry licenci na vývoz věr zrušit.

"Jsem si jistý, že se to podaří zakázat," míní vicepremiér Petr Mareš. Vláda už vymyslela, jak na to: najednou si vzpomněla, že Česko jako čerstvý člen Evropské unie musí respektovat zbrojní embrago, které Brusel na Peking uvalil.

"Když jsme o tom jednali na Bezpečnostní radě státu v lednu, o embargu jsme samozřejmě věděli. Ale zároveň se tam hovořilo o tom, že ho unie možná zruší," obhajuje změnu názoru ministr vnitra Stanislav Gross. Ten se v nejbližších dnech sejde s premiérem a ministry obrany, průmyslu a zahraničí, aby se na vypovězení obchodu domluvili.

Potíž je v tom, že výrobce radaru Věra, pardubická firma Era, už na zakázce začala pracovat. Pokud radary neprodá, přijde o desítky milionů korun. Kabinet neuvažuje o tom, že by firmu odškodnil, ani nemusí, embargo EU je pro obchod novou zákonnou překážkou. "Podle mě by vláda měla zajistit pro Eru alespoň jiné odbytiště," říká šéf Asociace zbrojního průmyslu Jiří Hynek. "Zkusíme to," slibuje náměstek ministra zahraničí JanWinkler.

(gag, jab, kop), MF DNES

obsah | svět - svet