Princ Charles uctil i české piloty, kteří bránili Anglii

Ve světě se i dnes, po šedesáti letech, odhalují pomníky hrdinům druhé světové války. Dvojnásob to platí o Británii. Právě včera v Londýně na nábřeží Temže korunní princ Charles a jeho žena Camilla odhalili nový londýnský památník hrdinům bitvy o Británii.

Vznikl na počest 2936 pilotům z patnácti zemí, kteří v létě a na podzim roku 1940 odvrátili snahu Hitlerova letectva opanovat nebe nad Británií, a umožnit tak německou invazi. "Kdyby piloti selhali, nelze si ani domyslet, co by se stalo. Británie by byla dobyta a celá Evropa by na léta upadla do nacistické moci," ocenil statečnost pilotů princ Charles.

"Nevadí mi, že jsme na to tak dlouho čekali, ale naopak jsem rád, že zde je něco pro mladé, aby zbyla památka na tuto část dějin," řekl slovenský generál Ivan Schwartz, jeden z veteránů pozvaných na slavnost.

2936 hrdinů, mezi nimi také 88 Čechoslováků

Památník je dílem sochaře Paula Daye a stojí na nábřeží nedaleko budovy parlamentu. Zobrazuje v sérii reliéfů různé klíčové okamžiky bitvy, nejen letecké souboje a piloty, ale i prosté lidi v krytech, kteří čelili brutálnímu německému bombardování, které pobořilo velkou část Londýna. Vedle reliéfů jsou na památníku i jména všech 2936 pilotů. Tedy také osmaosmdesát československých letců, kteří o Británii bojovali. Po Polsku, Novém Zélandu a Kanadě je to čtvrtý nejvyšší počet.

550 pilotů v bitvě o Británii zahynulo a jen polovina ze zbývajících se dožila konce války. Hitler po třech a půl měsících bombardování musel připustit, že Británie je chráněna kouzelnou bariérou svých letadel a že invaze není možná.

Českou republiku zastupovala náměstkyně ministra obrany Jaroslava Přibylová, která stejně jako další účastníci slavnosti vyslechla dík předsedy organizačního výboru lorda Normana Tebitta za to, že ČR přispěla na památník částkou 2,5 milionu korun.

Před odhalením památníku se konala mše veWestminsterském opatství, kde je i kaple zasvěcená této významné bitvě druhé světové války.

ZUZANA POLÁKOVÁ

obsah | svět - svet