Vládu v Bagdádu sestavují i Češi

Česká republika se dostala mezi šest vítězů války v Iráku, kteří se budou v Bagdádu podílet na sestavování prozatímní irácké vlády, jež má vzniknout do konce května. Jedná o tom konference v Bagdádu, kde Česko zastupuje velvyslankyně v Kuvajtu Jana Hybášková. Účastní se jí dále USA, Británie, Austrálie, Polsko a Španělsko.

Konferenci organizuje americké ministerstvo obrany a jeho Úřad pro obnovu a humanitární pomoc vedený generálem Jayem Garnerem. Jednání se zúčastní až na čtyři sta iráckých představitelů: duchovní, kmenoví náčelníci, intelektuálové, ale i bývalí vojáci. Česko dostalo pozvánku k obnově Iráku za to, že do Zálivu poslalo svoji protichemickou jednotku a polní nemocnici, uvedl první náměstek ministra obrany Jaroslav Škopek. "V Zálivu jsme byli - na rozdíl od mnohých jiných států, které by se teď velmi rády zúčastnily rekonstrukce Iráku - od samého počátku," řekl Škopek.

Během čtrnácti dnů Češi pošlou do Bagdádu dvacet lidí, kteří by se měli podílet na obnově tamějších úřadů. "Irák potřebuje obnovit státní správu. Naši lidé tam například budou školit Iráčany, aby mohli vést úřady," říká šéf diplomacie Cyril Svoboda. Jeho návrh bude dnes schvalovat vláda. Ministerstvo zahraničních věcí však má v tuto chvíli problém, kde takové lidi vzít. "Musí to být úředníci schopní domluvit se perfektně anglicky, kteří mají vztah k arabskému světu, a hlavně jsou ochotní jít na několik měsíců služebně do Iráku. Požádali jsme všechny resorty, aby takové lidi vytipovaly," dodal Svoboda.

Na konferenci o obnově Iráku přizvaly Česko Spojené státy. Američané kromě podílu na sestavení irácké vlády podle Lisy Hellingové z americké ambasády v Praze nabídli českým podnikům i účast na obnově území. Vybrané americké firmy budou podle Hellingové moci zadávat zakázky podnikům ze zemí, které podporovaly protisaddámovskou koalici, tedy i z Česka. Proti podílu na sestavování irácké vlády vystoupili čeští komunisté. Podle jejich místopředsedy Václava Exnera by to měla dělat spíše mezinárodní organizace.

LUKÁŠ DOLANSKÝ, JAN GAZDÍK, MF DNES

obsah | svět - svet