Česká účast v Iráku se rozšiřuje

Česká republika rozšiřuje v Iráku své aktivity, které budou mít prakticky výhradně humanitární charakter. Od 1. června (k tomuto datu opustí Kuvajt protichemická jednotka) vznikne kontingent, jehož základem bude 7. polní nemocnice v Basře a velitelem se stane plukovník Mojmír Mrva.

Na americké základně v kuvajtském Dauhá zůstane podle zástupce náčelníka armádního generálního štábu Emila Pupiše jen logistická podpora 7. polní nemocnice. Polní nemocnice by se měla naplno rozjet již během několika dní. Její součástí bude i humanitární odřad, který se bude starat o úpravu vody a také její přepravu do některých částí kolem Basry. Kromě toho bude v Iráku působit i rota padesáti příslušníků české vojenské policie. Dohromady bude v Iráku brzy působit na 320 vojáků.

Česká republika si také vezme jakýsi patronát nad bývalou vojenskou nemocnicí v Basře, v jejímž areálu působí náš polní lazaret, a poskytne jí nejnutnější léky. Rovněž se významně zapojujeme do činnosti Úřadu pro obnovu a humanitární pomoc Iráku (ORHA). Naši zemi začala v této organizaci zastupovat diplomatika Janina Hřebíčková, která má zkušenosti z práce pro OSN v krizových oblastech bývalé Jugoslávie a která už v uplynulých dnech jednala v Basře a v Bagdádu přímo s hlavním americkým civilním administrátorem Iráku, bývalým generálem Jayem Garnerem.

Od 1. června by v Bagdádu měl začít fungovat i český styčný úřad, jemuž bude poskytnut na ochranu dvacetičlenný vojenský tým.

(ptp), MF DNES

obsah | svět - svet