Čeští vojáci v Basře stříleli po rabujících

Čeští vojáci v Iráku použili minulý čtvrtek vůbec poprvé střelné zbraně, když se výstřely do vzduchu po automobilové nehodě bránili proti rabujícím Iráčanům. Zatímco posádka vozu zachraňovala život zraněnému kolegovi, několik Iráčanů se již dostalo do poškozeného vozidla a začalo rabovat. Houf se choval čím dál násilněji.

"Vytáhl jsem pistoli a několikrát z ní vystřelil do vzduchu," líčí podplukovník Ivo Musil z českého kontingentu v Kuvajtu. "Zloději se prakticky okamžitě dali na útěk na druhou stranu silnice, kde se ukryli v davu. Také ostatní lidé se na chvíli stáhli." Podplukovník Musil si vybavuje, jak k nehodě, která předcházela výstražné střelbě, došlo:

"Všechno se seběhlo hrozně rychle. Jen jsem si stačil povšimnout, že vozidlo za námi začíná mít nějaké problémy. V okamžiku, kdy se převrátilo kolem své osy, utrhly se zadní dveře a voják sedící až dosud na sedačce vyletěl ven." Podplukovník Musil se okamžitě poté, co jejich vozidlo zastavilo, snažil rozvinout kufříkový satelitní telefon IMARSAT a navázat spojení s velitelstvím na základně Doha.

Univerzální schopnosti se vyplatily

Mezitím jeho spolucestující poskytovali první pomoc všem třem zraněným vojákům. "Nejhůř na tom byl ten, co vypadl zadními dveřmi," vzpomíná podplukovník Rostislav Košuta. "Byl v bezvědomí, kromě zraněné čelisti silně krvácel ze zadní části hlavy. Měli jsme obavu, zda nedošlo ke zlomenině spodiny lebeční. Navíc měl několikanásobnou zlomeninu levé paže." I v této kritické situaci však při zraněném stálo štěstí: se skupinou cestoval jeden z prostějovských vojáků, který kromě jiných odborností se zaměřuje na medicínské znalosti.

Ve voze byla rovněž velmi dobře vybavená profesionální záchranářská brašna. Když muž v bezvědomí začal zvracet, vyčistil mu ústní dutinu od zvratků, úlomku zubů a krve, a uvolnil tak dýchací cesty. S pomocí stetoskopu pravidelně kontroloval činnost srdce a tep. Po základním ošetření nasadil infúzi. "Je až neuvěřitelné, jak univerzální schopnosti tito elitní vojáci speciálních jednotek mají. Choval se vysloveně jako lékař," říká uznale podplukovník Košuta.

Zachránil kolegu

Pracovník ministerstva zahraničních věcí Petr Přebinda, který cestoval s vojáky, se dozvěděl, že v nedalekém Alí al-Gharbí je nemocnice. Využil tedy zklidnění situace a odjel pro lékařskou pomoc. Po několika desítkách minut se sice vrátil s úplně novou záchranářskou dodávkou, ovšem bez jakéhokoli lékařského vybavení. Nemocnice, kterou před chvílí navštívil, byla z lékařského hlediska v ještě horším stavu. A tak nezbývalo než čekat.

Black Hawk přiletěl včas

Zdravotní stav zraněného vojáka se i přes veškerou péči neustále zhoršoval. Zpomaloval se mu tep, špatně dýchal. Bylo potřeba nasadit další infúzi. "Za to, co předvedl v těchto okamžicích voják speciální jednotky, si zaslouží medaili a já ho na její udělení také navrhnu," zhodnotil později celou situaci velitel kontingentu brigádní generál Dušan Lupuljev. "Všichni lékaři se jednoznačně shodli, že zachránil svému kolegovi život." K místu neštěstí mířil vrtulník Black Hawk americké vojenské zdravotnické služby MEDAVAC. A tak už jen stačilo upozornit na sebe odpálením červené dýmovnice.

VLADIMÍR MAREK, NOVINKY

obsah | svět - svet