Čeští hokejisté po čtyřech letech opět mistři

Čeští hokejisté vybojovali po čtyřech letech opět titul mistrů světa. Ve Vídni jednoznačně přehráli Kanadu 3:0 a po šedesáti minutách hry zaslouženě zvedli nad hlavu mistrovský pohár. Vítězné branky vstřelili v první třetině Václav Prospal a ve třetí části Martin Ručinský a Josef Vašíček.

Hokejistům přišel po zápase do šatny tradičně pogratulovat prezident Václav Klaus, který finále sledoval ve Vídni. "Už se to chystá," pronesl prezident a opatrně nahlédl z chodby do dveří kabiny, z níž se za chvíli ozvala salva bouchajících zátek.

Šampaňské teklo proudem a Václav Klaus raději svlékl sako. "Musím ještě dnes odjet do Varšavy," sděloval kolemstojícím a přitom si navlékal červený dres národního mužstva se svou jmenovkou a číslem 2005, které mu mužstvo věnovalo na památku.

Teprve takto vybaven vkročil do kabiny a napil se z poháru pro mistry světa naplněného šumivým nápojem téměř po okraj. Pak k hokejistům přednesl krátký projev, v němž jim poděkoval za vynikající výkon a reprezentaci země.

Pětkrát zlatý Výborný

Vídeňské vítězství přineslo českému, respektive někdejšímu československému hokeji již jedenáctý titul.

"Po těch letech, co jsme nic neudělali, si každý uvědomí, že tituly nepřichází každý den," řekl kapitán David Výborný, jenž v Rakousku získal již svou pátou zlatou medaili. Byl tak u všech úspěchů. "Dnes jsme ve finále Kanadu prakticky k ničemu nepustili a Voky (Tomáš Vokoun) chytal výborně," pochválil Výborný brankáře, který byl vyhlášen nejlepším mužem turnaje na svém postu.

Triumf Jágra a Šlégra

Z výhry se po zápase hodně radoval i útočník Jaromír Jágr. "Konečně se přestane psát, že zkazím každé mistrovství," narážel na svou nepříznivou bilanci. Při jeho hvězdné kariéře totiž národní tým vždy skončil ve čtvrtfinále. "Před tímto turnajem nás hodně lidí pasovalo za hlavní favority, o to to bylo těžší. Když jsme například jeli do Nagana, tak si všichni mysleli, že budeme tak šestí," podotkl Jágr.

Díky dnešnímu triumfu se stal společně s Jiřím Šlégrem členem prestižního klubu vítězů mistrovství světa, olympijských her a Stanleyova poháru. "To záleží i na tom, v jakém hrajeme týmu. Je řada skvělých hráčů, kteří měli smůlu a nikdy se jim nepodařilo vyhrát mistrovství světa nebo Stanleyův pohár," řekl Jágr.

Začátek patřil Kanadě

Růžičkova družina nastoupila do posledního utkání turnaje oproti předešlým duelům v pozměněné sestavě - v té, ve které čtvrtfinále i semifinále dohrávala. V elitní formaci s Jágrem tak hráli Čajánek a Ručinský, Sýkora se přesunul až po posledního útoku.

Začátek finále ale patřil Kanaďanům. Šampioni z předešlých dvou let účinně forčekovali a Vokounovu pozornost vyzkoušel již ve třetí minutě Smyth. Přesto se ale dostal do vedení český tým. Jágr v páté minutě zavezl puk do útočného pásma, Ručinský trefil tyč a odražený puk poslal pohotově za Brodeuerova záda Prospal.

Vzápětí však mohl vyrovnat Nash, desátý gól na turnaji ale nepřidal ani v první početní výhodě Kanady v zápase. Jeho třela skončila jen na vnější brankové konstrukci. Vysunutý forčeking zámořského týmu dělal českému výběru velké problémy a Vokoun byl v téměř neustále permanenci. Jeho pozornost vyzkoušel i Draper v 15. minutě. V posledních vteřinách první třetiny byl blízko ke gólu i Hlaváč, jehož střela zpoza obránce nadělala Brodeurovi problémy.

Na začátku druhé třetiny bylo "horko" na ledě

Po přestávce však zcela ovládli hru hráči Javorových listů. Gagneho ránu vyrazil Vokoun betonem, nebezpečná byla i Smythova teč a v dobré šanci minul puk i Heatley. Pozornost kanadského brankáře poté prověřil lehce Vašíček, ale horko bylo i nadále v českém obranném pásmu. Změna přišla s Maltbyho vyloučením a následnou přesilovkou. Kubina, Tomáš Kaberle ani Dvořák však nedokázali využít krásné Jágrovy přihrávky.

Nakonec se však hráč, který spolupráci s největší hvězdou turnaje využil, našel. Po skončení další kanadské početní výhody našel Jágr křižným pasem Ručinského, který Brodeuera prostřelil a poslal Česko do slibného dvoubrankového vedení. Obhájci zlata ale nerezignovali a i nadále se snažili zdramatizovat utkání. Na Vokouna si však nepřišlo ani nejproduktivnější duo šampionátu Nash - Thornton.

Když poté při kanadské přesilovce a hře bez brankáře přidal Vašíček třetí gól, bylo o českém titulu rozhodnuto. Kanaďané vzápětí, téměř již tradičně, prohru neunesli a na ledě se strhla menší rvačka. Na výsledu a triumfu Růžičkova týmu to ale nic nezměnilo.

LIDOVKY

obsah | svět - svet