Češi se zřejmě stáhnout Čechy z Iráku

Česká republika zřejmě ukončí s počátkem roku 2005 své působení v koaličních silách v Iráku, řekl dnes na základně českých vojenských policistů v Šaíbě ministr obrany Miroslav Kostelka. Zdůraznil, že konečné rozhodnutí je na politicích. Obrana však ještě do prázdnin vládě navrhne, aby se ČR v budoucnosti soustředila na mise na Balkáně a v Afghánistánu. Čeští vojáci mají od parlamentu mandát působit v Iráku právě do konce letošního roku.

Proč opustit zrovna Irák?

Šéf poslaneckého branně-bezpečnostního výboru Jan Vidím (ODS) ovšem vyjádřil pochybnost, zda je rozumné ukončit právě iráckou misi. Česká armáda se v současnosti angažuje ve třech zahraničních operacích, v souladu s reformou ozbrojených sil by měla snížit počet misí na dvě.

"My to říkali vždy, že tři mise je moc, ale nejsem si jist, zda je moudré odejít zrovna z Iráku," reagoval na informaci o záměru ministra obrany Vidím. Situace v zemi podle něj vyžaduje další angažmá zahraničních vojáků, protože zatím stále není zaručena bezpečnost oblasti.

Vojenští policisté nyní na základně Šaíba a také na vojenské akademii v Zubajru vyučují irácké policejní síly. Podle Kostelky Češi tento svůj úkol do konce roku splní, zvlášť v situaci, kdy prozatímní irácká vláda oznámila, že hodlá po převzetí moci na konci června snížit dosud plánované počty svých policejních sil o 9000 mužů.

"Prokázali jsme, že jsme schopni působit ve třech směrech, ale není to v souladu s reformou ozbrojených sil," připomněl ministr obrany. V reformě stojí, že česká armáda má být schopna působit ve dvou zahraničních operacích zároveň. Nyní se angažuje ve třech: v Iráku, v Kosovu a v Afghánistánu. Připravuje se také vyslání několika desítek vojáků do případné mírové operace Evropské unie v Bosně a Hercegovině.

Vojáci podle náčelníka generálního štábu Pavla Štefky zvažují, že do Bosny nabídnou i letku vrtulníků. Podle informací agentury ČTK se také uvažuje o možnosti zvýšení počtů českých vojáků v Kosovu ze 400 až na 700 a o převzetí větší zodpovědnosti v tamní misi KFOR.

90 Čechů v Iráku

Češi nyní mají v Iráku devět desítek vojenských policistů, kteří školí místní policejní síly. Od léta by je měl doplnit tým tří lékařů a tří zdravotních sester. Ti mají do konce roku působit v britské vojenské nemocnici na základně Šaíba. Podle Richarda Stocka z této nemocnice Češi posílí dva tamní britské chirurgické týmy.

Nemocnice, která v Šaíbě stojí od poloviny loňského roku, může ošetřit najednou sto, v kritických případech až 170 pacientů. Primárně je určena pro koaliční vojáky, lékaři se ale věnují i místním obyvatelům. V Iráku působila od jara loňského roku česká polní nemocnice, tu na počátku roku letošního nahradili právě vojenští policisté.

Český vojenský policista vysvětluje základy střelby z pistole iráckému policistovi na policejní akademii v Zubajru v jižním Iráku. Češi zde školí místní policejní síly společně s Brity, Dány, Nizozemci a Italy.

LIDOVKY

obsah | svět - svet