Dva Češi zdolali těžkou trasu na jednu z himalájských hor

Čeští horolezci Marek Holeček a Jan Kreisinger jako druzí v historii horolezectví úspěšně zdolali himalájský šestitisícový vrchol Shark´s Fin (Žraločí ploutev) masívu Meru v indickém státě Uttar Pradéš. Ve výšce 6 310 metrů stanuli po nepřetržitém výstupu severozápadní cestou po 13 dnech. O výstupu informoval zpravodajský server k2climb.net s odvoláním na český horolezecký server lezec.cz.

"Prvovýstup v SZ stěně Mt.Meru Central 6310m se podařilo dokončit. Na centrálním vrcholu jsme stanuli 6.10. v 16h místního času," uvedli šťastní horolezci v krátké zprávě, která se objevila na horolezeckých serverech. Výstup na Shark´s Fin na Mt. Meru patří k nejtěžším výstupům v gahrwalské oblasti indických Himalájí. Ta leží na hranici Nepálu a Indie.

O zdolání vrcholku se v minulosti pokoušelo mnoho jednotlivců i výprav. Jako prvnímu se to v roce 2001 konečně podařilo horolezci Valeriu Babanovi, ale až na druhý pokus.

O výstup obtížnou severozápadní cestou se v minulosti Holeček už pokoušel v roce 1997 společně s nadějným českým horolezcem Filipem Šilhanem, který zemřel při výstupu v Alpách v roce 2001.

Oblast Garhwal leží ve indickém státě Uttar Pradéš (s hlavním městem Lucknow) a sousedí se západní hranicí Nepálu. Nejvyšší horou oblasti je Nandadéví, jejíž západní vrchol má 7816 m.

KRISTINA LABOHÁ, NOVINKY

obsah | svět - svet