Cena P. O. Hviezdoslava do Slovinska

Tohtoročným laureátom Ceny Pavla Országha Hviezdoslava za propagáciu a šírenie slovenskej literatúry v cudzom jazyku sa stal slovinský spisovateľ Andrej Rozman. Pamätnú sklenenú plastiku spolu so symbolickou finančnou prémiou umelcovi v Bratislave odovzdali zástupcovia Asociácie organizácií spisovateľov Slovenska (AOSS) a Spolku slovenských spisovateľov.

Rudolf Lesňák z AOSS pre TASR uviedol, že organizátori ocenenie udeľujú slovakistovi žijúcemu v zahraničí, ktorý významne prispieva k zviditeľneniu pôvodnej slovenskej literárnej tvorby. Rozman ju dostal za preklady diel autorov Pavla Vilikovského, Dušana Mitanu, Dušana Dušeka, Jána Štrassera a ďalších. Podľa Lesňáka obe slovenské stavovské spisovateľské organizácie prispievajú na finančnú cenu sumou 10 000 korún, ktorá je však v porovnaní s významom prekladateľského diela symbolická.

"V tomto prípade nie je rozhodujúca peňažná stránka ocenenia, ale skôr morálna," vyhlásil. Cenu P. O. Hviezdoslava udeľujú od 70. rokov. Minulý rok ju získala manželka slovenského spisovateľa Petra Repku žijúceho v Nemecku Angela Repka. "Ocenenie sa snažíme udeliť každý rok, no niekedy ho nemáme komu dať," konštatoval v závere Lesňák.

TASR

obsah | svět - svet