Čech zapálil národní park v Chile

Stovky hasičů bojovaly i v noci na úterý proti požáru v chilském národním parku Torres del Paine, při němž za poslední čtyři dny shořelo více než 5000 hektarů lesa. Jak oznámila agentura Reuters, požár se rozšířil od převržených kamínek českého táborníka.

"Za čtyři dny shořelo 5,5 tisíce hektarů lesa," shrnul v pondělí v noci se smutkem v tváři mluvčí Národní lesnické organizace Claudio Perez. "Boj s ohněm komplikuje nezvykle horké léto v jižní části Chile, příkrý terén a silný vítr typický pro toto roční období," doplnil.

Oheň vznikl v pátek, když se českému občanovi v tábořišti převrhla kamínka. Turista, jehož jméno zprávy neuvádějí, musel poté zaplatit pokutu v přepočtu 200 dolarů (asi 4500 korun), tj. maximálně možnou sumu za nepozornost. Poté mu úřady dovolily opustit zemi.

Z tábořiště, odkud se oheň rozšířil, bylo evakuováno kvůli ohrožení plameny a hustým dýmem několik desítek turistů. Podle správců parku jde o nejhorší požár za poslední dvě desetiletí. Z hořícího lesa prchají lišky, pumy, malé lamy huanako a pštrosi nandu.

Chile přitahuje každoročně tisíce turistů z celého světa do svých národních parků, nad nimiž se tyčí vrcholky And. Národní park Torres del Paine je lákadlem především pro horolezce vyrážející odsud k výstupům po ledovcových a granitových svazích.

Park leží 2500 kilometrů od hlavního města Santiago de Chile u hranice s Argentinou a jeho celková plocha pokrývá 181 tisíc hektarů.

NOVINKY

obsah | svět - svet