Čechoameričané se obracejí na Helsinský výbor

Výbor pro bezpečnost a spolupráci v Evropě Kongresu USA (Helsinský výbor) v úterý 16. 7. podrobil kritice liknavost ČR při vyřizování restitučních nároků Čechoameričanů, jejichž majetek jim bez náhrady zabavili nacisté za druhé světové války a komunisté po válce.

Výbor, jehož členkou je i senátorka Hillary Clintonová, manželka exprezidenta USA, dospěl ke stejnému závěru i pokud jde o Polsko, Maďarsko a Rumunsko, a s pěti předvolanými svědky se shodl, že americká vláda nepostupuje důrazně. Poslanec Sněmovny reprezentantů z Marylandu Benjamin Cardin prohlásil, že Čechoameričané jsou diskriminováni, protože možnost získat občanství ČR jako podmínky pro restituci pro ně přišla pozdě.

Výbor také mj. konstatoval, že česká vláda ztěžuje navracení některých uměleckých děl uloupených za druhé světové války, protože je považuje za předměty národního bohatství. Olga Jonášová, tajemnice organizace Free Czechoslovakian Fund, navrhla zpětné kompenzace za prodlení restitucí. Požadovala zároveň, aby se restituce staly ústředním bodem programu návštěvy prezidenta Václava Havla v USA plánované na září.

Jde o desítky lidí

Podle ČTK se na výbor obrátily o pomoc desítky jednotlivců, kterým české úřady nebo soudy odepřely právo na restituci majetku, protože neměli občanství ČR. V některých případech úřady dokonce majetek daly do prodeje, ačkoli jejich původní vlastníci na něj stále ještě vznášejí nároky. Helsinský výbor zasedal k restitucím již potřetí. Loni na jaře apeloval dopisem na místopředsedu vlády Pavla Rychetského, aby napomohl urychlit přijetí příslušných zákonů. Shodou okolností ale právě toto úterý zveřejnil Velký senát Evropského soudu pro lidská práva ve Štrasburku své rozhodnutí, ve kterém prohlásil stížnosti dvou manželských párů Čechoameričanů, jimž kvůli chybějícímu občanství nebyl vrácen majetek, za nepřijatelné.

Na pranýři i Polsko

Internetový server výboru oznámil, že přepis vystoupení svědků bude k dispozici až 24 hodin po závěru slyšení. Výjimkou byla prezentace Jehudy Evrona, šéfa amerického Restitučního výboru holocaustu, který pranýřoval postup polské vlády v uplynulých 13 letech.

"Nechápeme, proč Polsko vytváří dodatečné utrpení tím, že nám odpírá právo na naše domovy (nemovitosti)," prohlásil Evron, podle něhož oprávnění restituenti stárnou a dosavadní náměty polské vlády nezískaly podporu. V téže souvislosti senátorka Clintonová vyzvala šéfa Bílého domu George W. Bushe, aby potřebu restitučních zákonů připomněl polskému prezidentovi Aleksanderu Kwašniewskému. Oba státníci se setkali včera.

"Vyzývám prezidenta Bushe a zbytek administrativy, aby vznesli otázku majetkové restituce vůči polským vládním činitelům, kteří tento týden přijíždějí na návštěvu Washingtonu," prohlásila Clintonová. Senátorka dodala, že "pokroku na této frontě musí být dosaženo v Rumunsku, České republice a v Maďarsku. Vyzývám administrativu, aby z otázky majetkové restituce učinila nejvyšší prioritu s vládou každé z těchto zemí," zdůraznila.

JIŘÍ ROŠKOTA, PRÁVO

obsah | svět - svet