Petr Čech je nejlepší brankář Ligy mistrů

Český fotbalový reprezentant Petr Čech byl zvolen nejlepším brankářem uplynulé sezony Ligy mistrů. Výsledky ankety zveřejnila krátce před rozlosováním nového ročníku soutěže UEFA. Čech porazil další nominované Gianluigiho Buffona z Juventusu Turín a Jerzyho Dudka, který pomohl k triumfu Liverpoolu. Pravě s tímto klubem Čechova Chelsea vypadla v semifinále.

Petr Čech ve velké anketě poprvé porazil Buffona, který je už několik let považován za nejlepšího brankáře světa. "Jsem šťastný, protože v Evropě je spousta skvělých gólmanů. Znovu na sebe může být hrdý," uvedla hvězda Chelsea.

Čech se slavnostního vyhlášení v Monte Carlu nezúčastnil, protože se v Londýně připravuje na sobotní ligové derby na hřišti Tottenhamu. Za ocenění zástupcům Evropské fotbalové unie poděkoval z předtočeného záznamu. Čech dalším vyznamenáním ještě více vyšperkoval excelentní sezonu, v níž získal s Chelsea anglický titul a překonal v lize několik rekordů v neprůstřelnosti. V červnu obdržel plzeňský rodák Zlatý míč pro nejlepšího českého fotbalistu, byl vyhlášen nejlepším brankářem Premier League a jeho jméno se objevilo také v nejlepší jedenáctce anglické ligy a Ligy mistrů. V lednu obsadil druhé místo v anketě Mezinárodní federace fotbalových historiků a statistiků o nejlepšího brankáře světa, kterou vyhrál Buffon.

Mezi útočníky triumfoval v anketě Brazilec Ronaldinho a záložníkům kraloval jeho krajan Kaká z týmu poraženého finalisty AC Milán. Liverpool, který v květnovém finále senzačně italský tým zdolal, získal jedinou cenu díky Stevenu Gerrardovi. Kapitán vítězů byl vyhlášen nejužitečnějším hráčem soutěže.

(r)

obsah | svět - svet