Po řádění hurikánu se postrádá i Čech

Po ničivém útoku hurikánu Katrina, který před týdnem zpustošil oblasti na jihu Spojených států, se pohřešuje i jeden Čech. Informaci potvrdilo ministerstvo zahraničí. Podle MfD se má jednat o muže, který bydlel ve městě Slidell, jež leží 40 kilometrů severně od těžce postiženého New Orleansu. Ministerstvo to však odmítá prozradit.

"Podle našich informací se tento muž rozhodl přes varování zůstat v oblasti, kterou zasáhl hurikán, neboť chtěl hlídat svůj dům," řekl již dříve deníku americký zdroj. "Takovéto informace s ohledem na rodinu dotyčného nesdělujeme," dodal Michal Bucháček z tiskového odboru.

Velvyslanectví České republiky ve Washingtonu podle Bucháčka spolupracuje při řešení situace s americkými úřady a s velvyslanectvími dalších zemí Evropské unie, zejména s britským ve Washingtonu, které v oblasti postrádá mnohem více svých občanů. "V rámci konzulárního servisu Evropské unie nabídla (britská ambasáda) své služby i ostatním členským zemím unie. Zřídila svoji pobočku v Houstonu v Texasu," řekl mluvčí.

Týden po katastrofě zatím není známo, kolik mrtvých si živel vyžádal. Podle odhadů to budou tisíce, možná až 10.000. Úřady zatím vydaly pouze první částečnou bilanci. Odhadují, že po řádění hurikánu Katrina je v zaplaveném New Orleansu ještě 10.000 lidí, které je třeba evakuovat.

LIDOVKY

obsah | svět - svet