Do Cabanova projektu Seven Summits přibyl Elbrus

V kvapíkovém tempu odškrtl horolezec Miroslav Caban další z vrcholů projektu Seven Summits, pokusu o zdolání nejvyšších hor všech světadílů. Ve středu stanul společně s Rudolfem Švaříčkem, Jaroslavem Fukalem a Viktorem Pustaiem na vrcholu kavkazského Elbrusu, který je s 5642 metry počítaný za nejvyšší horu Evropy.

Caban tak k jihoamerické Aconcague (6968 m, 2001), nejvyšší hoře světa Mount Everestu (8850 m, 2002) a severoamerickému Mount McKinley (6195 m, 2004) přidal čtvrtou položku.

V projektu hodlá pokračovat v listopadu, kdy se vypraví na vrchol Cartensz Pyramida (4884 m) na Papui-Nové Guineji, reprezentující australský kontinent. V prosinci pak chce zdolat nejvyšší vrchol Antarktidy, 4897 m vysoký Vinson Masiv. Projekt by měl v únoru příštího roku zakončit výstup na africké Kilimandžáro (5963 m).

Zrádné počasí

Caban s přáteli odletěl na Kavkaz v neděli a bez zdržování vyrazil k vrcholu. "Akce by měla tentokrát proběhnout velice svižně, protože jsme aklimatizovaní z předchozích výstupů," prohlásil před odletem čtyřicetiletý dobrodruh.

Zdolání Elbrusu není nijak technicky náročné, zrádné je ale počasí. To přichystalo perné chvíle i Cabanovi a spol.

"Silný vítr nám metal do tváře sníh a kousky ledu, bylo to bolestivé a těžké," hlásil Caban po úspěšném výstupu. Podle něj byla středa teprve druhým vrcholovým dnem sezóny, osmdesát procent horolezců nicméně svůj pokus vzdalo. Společně s Cabanovou skupinou bylo na vrcholu dvacet lidí.

Čtveřice horolezců by se měla vrátit zpět do České republiky 30. července.

(pn), SPORT.CZ

obsah | svět - svet