Peter Burian novým veľvyslancom v New Yorku

Kariérny diplomat Peter Burian je oddnes novým veľvyslancom Slovenska v sídle Organizácie Spojených národov (OSN) v New Yorku. Ministerstvo zahraničných vecí informovalo, že odovzdal poverovacie listiny generálnemu tajomníkovi OSN Kofimu Annanovi.

Annan uvítal, že sme jediným kandidátom východoeurópskej regionálnej skupiny na nestáleho člena Bezpečnostnej rady OSN pre obdobie 2006 - 2007. Ocenil tiež aktívnu zahraničnú politiku SR a angažovanie pri presadzovaní princípov Charty OSN. Burian v mene vlády plne podporil snahu Annana o reformu OSN ako garanta mieru vo svete.

SR bude podľa šéfa diplomacie Eduarda Kukana presadzovať v BR OSN názory Európskej únie, a to aj pri rozhodnutiach o Blízkom východe. Priestor vidí aj na vlastnú zahraničnú politiku. "S ohľadom na to, že v niektorých regiónoch máme osobitné postavenie, ako je povedzme Západný Balkán, Ukrajina, Bielorusko, budeme mať dosť možností na to, aby tam zaznel slovenský hlas," uviedol.

BR OSN má 15 členov, päť stálych s právom veta a 10 nestálych, volených na dva roky. Expertná komisia, vymenovaná generálnym tajomníkom Annanom, pripravila návrh reformy, ktorá počíta s rozšírením BR na 24 členov. "Niet pochýb, že zvýšenie počtu členských krajín BR je politicky nutné, ak má mať rada medzinárodný rešpekt," vyhlásil predseda VZ OSN Julian Robert Hunte.

SME

obsah | svět - svet