Bratislavský región aj na bruselskej adrese

Kanceláriu pre styk s Európskou úniou otvára Bratislavský samosprávny kraj (BSK) 12. septembra v Bruseli. Prostredníctvom nej chce čo najviac preniknúť do povedomia členských krajín EÚ, sledovať jej aktivity v oblasti regionálneho rozvoja a vytvárať možnosti na získanie peňazí z predvstupových fondov. Informovali o tom včera predstavitelia BSK.

Bratislavský región ponúka aj ostatným regiónom možnosť participovať na činnosti kancelárie. "Záleží len na ich zastupiteľ-stvách, ako sa rozhodnú," hovorí predseda komisie regionálnej spolupráce a cestovného ruchu zastupiteľstva BSK Imrich Béreš.

Činnosť kancelárie nebude stáť bratislavský región do konca tohto roka ani korunu. Zaplatia ju sponzori, rovnako ako jej zriadenie. Ročné náklady na ňu predstavujú 5 miliónov korún.

Predstavitelia BSK predstavili včera aj štúdiu, ktorá hovorí o potenciáli a možnostiach kraja do budúcnosti. Okrem iného sa v nej predpokladá zvýšenie HDP v roku 2010 o 37 %. Národnú obrodu zaujímalo, ako autori štúdie dospeli k takémuto číslu. Podľa I. Béreša veľké možnosti ponúka napríklad vytvorenie spoločného regiónu Bratislava, Viedeň, GyŚr, Juhomoravský kraj. "Základom na dosiahnutie týchto zámerov je však politická stabilita a naše členstvo v NATO," zdôraznil. "Lebo NATO nie je len o armáde a vrtuľníkoch, ale aj o ochrane zahraničných investícií."

(ak), NÁRODNÁ OBRODA

obsah | svět - svet