Británia sa stále bojí českých a slovenských Rómov

Drhnúť toalety v londýnskom pube nevyzerá ako vysnívané zamestnanie, ale pre budúceho občana Európskej únie Gustáva Baca to je šanca, ako zachrániť svoju rodinu pred chudobou, píše spravodajca Reuters Michael Winfrey v článku Strach z rómskeho exodu, keď sa EÚ rozšíri na východ.

Ako etnický Róm nemám šancu na dobrý život na Slovensku, hovorí Baco, kde negatívne stereotypy označkovali Rómov za zlodejov a príživníkov a otrávili vnímanie krajiny o pol milióne jemu podobných obyvateľov. Preto sa 36-ročný otec štyroch detí rozhodol odísť.

"V máji, keď sa staneme členmi Európskej únie, pôjdem do Anglicka," povedal pred zhlukom polorozpadnutých chatrčí, kde v strede Slovenska žije, len niekoľko stoviek kilometrov od Bratislavy.

"Budem umývať taniere alebo čistiť záchody. Je to jedno, ako dlho, je to práca a je legálna. Keď uvidím, že je to v poriadku a že budem môcť dať deťom lepšiu budúcnosť, rodina príde za mňou."

Bacov plán je jasný, nie je však jasné, či bude v Británii vítaný. Británia tento mesiac naznačila, že môže vycúvať zo sľubu umožniť nekontrolovaný prístup migrantov z chudobných bývalých komunistických štátov po vstupe do únie. Obava, že Rómovia alebo iní imigranti sa pokúsia žmýchať z britských daňových poplatníkov podporu, spôsobila paniku v britskej tlači a prinútila vládu uvažovať o zmene systému dávok.

Ešte stále zostávajú čerstvé spomienky na začiatok 90-tych rokov, keď sa tisíce českých a slovenských Rómov vylodili v krajine, aby žiadali azyl a štátnu pomoc.

Súčasný systém umožňuje, aby imigrant v Británii dostal nezamestnanecké výhody, vrátane ubytovania, bezplatnej zdravotníckej starostlivosti a školy pre deti, ak dokáže, že si hľadá prácu a prišiel do Británie z "dobrých príčin". Slovenskí a českí rómski lídri tvrdia, že vlády ich krajín robia príliš málo na zlepšenie životných podmienok pre 700 až 800 tisíc Rómov na Slovensku a v Čechách. Tisíce z nich by údajne mohli po vstupe do EÚ odísť na Západ. Sociológovia však tvrdia, že strach z exodu zo strednej a východnej Európy je prehnaný. Odísť do západnej Európy vraj uvažujú milióny Nerómov. Naviac mnohí Rómovia z osád neboli nikdy ani vo veľkom meste, preto si len ťažko predstaviť, žeby odchádzali za prácou a lepšími podmienkami na Západ.

Viaceré štúdie sa nazdávajú, že ak by sa aj časť Rómov rozhodla odísť, je veľmi pravdepodobné, že sa rozhodnú pre bližšie Nemecko alebo Rakúsko, a nie pre Britániu.

Podľa Claire Wallaceovej, sociologičky zaoberajúcej sa migračnými trendami na Inštitúte pre strategické štúdie vo Viedni, so zvyšujúcim sa životným štandardom v krajinách EÚ rastie aj ekonomická nevýhodnosť ľudí odchádzať.

(pi, pln), PRAVDA

obsah | svět - svet