Azyl v Británii? Češi jsou už bez šance

šance Česká republika je bezpečná země a britské úřady už nechtějí přijímat od českých občanů žádosti o azyl. Tuto možnost zruší doplněk k imigračnímu zákonu, jehož návrh včera zveřejnil britský ministr vnitra David Blunkett.

"Rozšířila se představa, že když se sem (do Británie) dostanete a požádáte tu o azyl, budeme vás podporovat. To je naprostý nesmysl. Byli bychom úplní blázni, kdybychom říkali: Přijďte k nám, udělejte si prázdniny a my to za vás zatáhneme," komentoval Blunkett svůj razantní návrh. Podle něho není možné, aby o azyl žádali v Británii lidé ze zemí, které budou již za necelé dva roky členy Evropské unie.

Pokud Velká Británie dodatek imigračního zákona přijme, ztratí čeští občané prakticky jakoukoli možnost získat v této zemi azyl. Podle mluvčího Evropské komise Leonella Gabriciho je to logický krok. "Tyto země by nebyly na seznamu uchazečů (o členství v unii), kdyby to nebyly demokratické, a tedy bezpečné země," tvrdí Gabrici. Blunkettův doplněk ponechává občanům z Česka a jiných kandidátských zemí jen úzkou skulinu k podání azylové žádosti: musí vyvrátit předpoklad, že přicházejí z bezpečné země. A i to musí udělat ze svého domova, a ne až v Británii. Dosud celé dvě třetiny žadatelů přijíždějí do Británie a až tam si žádají o azyl. Pokud český či polský žadatel tento předpoklad nevyvrátí, mají britské úřady pojímat jeho žádost jako "jasně nepodloženou".

Blunkettův doplněk omezí možnosti pro zneužívání azylových výhod i jinak. Žadatelé z kterékoli části světa přijdou o měsíční podporu, pokud se o azyl nepřihlásí už při vstupu do Británie, tedy v přístavech a na letištích, odkud je lze snadno vrátit zpátky. Azylanti stojí britskou státní pokladnu v přepočtu asi šedesát miliard korun ročně. Pokud se bude napříště někdo domáhat azylu až uvnitř Británie, má jedinou šanci, jak si uchovat i azylantské výhody: musí přesně popsat, jak se do země dostal. Jinak řečeno, musí udat ty, kdo ho do Anglie dopravili.

Česko považují za bezpečnou zemi Němci a Rakušané i Francouzi, Švédové, Finové či Dánové.


Kolik českých Romů je v Británii

* V Británii je zřejmě v současné době až pět tisíc Romů. Přesná čísla nemá ani britská, ani česká strana. Migrace se často opakuje - rodiny se vracejí a opět odcházejí.

* Britskými deporty, zatím třemi speciálními letadly, přiletělo 250 lidí. Čtvrtý let se chystá na dnešek.

* Žádosti o azyl britská strana nikdy nevyhověla. Úspěšní byli dva žadatelé - nedostali sice azyl, ale tzv. strpění z humanitárních důvodů.

MICHAL MOCEK

obsah | svět - svet