Bratislava je 114. svetovým mestom

Najlepšie zo všetkých veľkých miest na svete sa žije v Zürichu. Vyplýva to z každoročného prieskumu poradenskej agentúry Williama Mercera o kvalite života mestských obyvateľov planéty. Minuloročný víťaz prieskumu, kanadský Vancouver prepadol na druhé miesto, o ktoré sa delí s Viedňou. Za najhoršie mestá pre život prieskum označil Brazzaville v Kongu, Chartúm v Sudáne a Bagdad v Iraku. Odborník agentúry Williama Mercera Slagin Parakatil pre SME povedal, že Bratislava sa ocitla na 114 z 215 miest. Minulý rok bola Bratislava 110.

Agentúra skúmala mestá na základe 39 kritérií. Hodnotila politické, ekonomické, prírodné a sociálno-kultúrne prostredie, úroveň zdravotníctva, bývania, dopravy, nákupov a možností oddychu. Základom pre porovnanie bolo mesto New York, ktoré sa umiestnilo na 41. mieste. New Yorku pridelili 100 bodov. Z tých potom vychádzali pri hodnotení ďalších miest. Na tej istej úrovni ako New York je podľa Williama Mercera aj Londýn, Washington, Boston, Chicago a Madrid.

"I keď svetová životná úroveň v poslednom roku zľahka stúpla, priepasť medzi mestami na vrchole a naspodku rebríčka je stále obrovská," povedal pre agentúru Reuters Slagin Parakatil. Podľa Parakatila sú rozdiely hlavne v hygiene a osobnej bezpečnosti. "Priepasť sa zväčšuje ekonomickou a politickou nerovnováhou." Z krajín východnej Európy sa najlepšie žije v Budapešti, Prahe a Varšave. Medzi najlákavejšie mestá jednoznačne patria tie v Európe. Sú však aj najznečistenejšie. Atény a Londýn vyhlásila agentúra za najšpinavšie v Európskej únii. Parakatil podľa CNN označil za dôvod znečistenia nedoriešenú verejnú dopravu a časté zápchy.

Prieskumníci agentúry vyhlásili za najčistejšie mesto Calgary, najhoršie sa dýcha v Mexico City. Agentúra Williama Mercera, ktorá každoročne rozhoduje o reputácii svetových metropol, je súkromnou poradenskou firmou s pobočkami v 40 krajinách.

ZUZANA OČENÁŠOVÁ

obsah | svět - svet