Šermiar Botló vyhral Svetový pohár juniorov

Slovenský fleuretista Bálint Botló sa ziskom tretieho miesta na víkendovom turnaji Svetového pohára v portugalskom Viana do Castelo stal celkovým víťazom SP so ziskom 122 bodov.

Šermiar KK Šamorín a zverenec trénera Ladislava Kovácsa tak dosiahol životný úspech, vyhrať prestížny seriál sa ešte ani jednému zo slovenských juniorských šermiarov nepodarilo. V minulej sezóne skončil kordista Attila Érsek v celkovom hodnotení na 4. mieste.

Botló vo štvrťfinále vyradil Gréka Georgesa Karapanosa, v semifinále však nestačil na neskoršieho víťaza Mohameda Smandiho z Tuniska. To už však slovenský junior vedel, že ziskom najmenej 20 bodov (za 3. miesto) v celkovom poradí zvíťazí, keďže jediný konkurent, ktorý ho mohol ohroziť - Rus Vladimir Golovinov - vypadol vo štvrťfinále.

"Je to veľký úspech. Vedel som, že Botló na to má, veď v tejto sezóne sa šesťkrát dostal do finále turnajov Svetového pohára. Verím, že Bálint, ktorý je teraz posledný rok medzi juniormi, zvládne ťažký prechod k seniorom. O tri týždne ideme na majstrovstvá sveta a dúfam, že v ťažkej konkurencii uspeje," povedal Kovács.

V Portugalsku sa darilo aj ostatným slovenským reprezentantom, Jakub Joniak skončil desiaty, Andrej Králik obsadil 19. a Pavol Celler 23 miesto.

(mp)

obsah | svět - svet