Češi už pomáhají v Beslanu

Česká katolická charita už na Kavkaz, který se vzpamatovává z hrůzného teroristického útoku, dopravila pomoc: léky a zdravotnický materiál.

"Toho už je tam dost, lidé po ošetření teď spíše potřebují posttraumatickou pomoc," tvrdí Martin Zamazal z katolické charity. Tu už chystá společnost Člověk v tísni: právě shání pět psychologů, kteří přímo v Beslanu budou pomáhat rodinám. "Jsou připraveni poskytnout okamžitou pomoc zhruba padesáti dětem," řekl šéf nadace Tomáš Pojar.

Ministerstvo zahraničí nabízí několikatýdenní ozdravné pobyty pro beslanské děti a jejich rodiče. Dnes se kvůli tomu sejde ministr zahraničí Cyril Svoboda s ruským velvyslancem v Praze.

Podle Pojara, jehož nadace má z oblasti Kavkazu zkušenosti, však nemají v tuto chvíli ozdravné pobyty význam. "Rodiny teď musí být pohromadě na místě neštěstí. Cestovat mohou až po několika měsících," tvrdí Pojar.

Navrhuje, aby Česko pomohlo jinak: raději nyní zajistilo takzvané medicínské evakuace, tedy okamžitý převoz lidí s těžkými zraněními k operacím do českých nemocnic.

Česká katolická charita vyhlásila veřejnou sbírku na pomoc obětem útoku. Číslo účtu je: 369-369369369/0800, variabilní symbol: 1261.

(vdo, cul), MF DNES

obsah | svět - svet