Běloruské děti nesmí do ČR

Dvačtyřicet dětí z chudých rodin mělo přijet v prosinci na prázdniny do České republiky. Běloruská vláda však zakázala školákům odjet. Zřejmě jde o odezvu na odmítnutí víza pro prezidenta Alexandra Lukašenka před summitem NATO v Praze.

. Na její náklady mělo 42 dětí z chudých rodin v Mogilevské oblasti na východě Běloruska přijet v rámci výměnného pobytu na hory v době od 8. do 26. prosince. Pozváni byli i tři učitelé.

Zatímco se již rozběhly přípravy na cestu, místní úřady v Mogilevu ve středu upozornily, že výlet byl zrušen, protože prý příliš zasahuje do učebního programu školáků, uvedl český zastupitelský úřad. "Děti Černobylu se staly rukojmími a oběťmi postoje vedení země ke konkrétní zemi. Není v tom péče o děti. Zamítnutí jejich cesty je spojeno s ozvěnou nedávných událostí a postojem vedení země ke konkrétní zemi. Myslím, že je to spojeno s tím, jak naše vedení reagovalo na zamítnutí víza pro prezidenta Lukašenka, který se chtěl zúčastnit summitu NATO," uvedl Gennadij Gruševoj, předseda běloruské humanitární organizace Pro děti Černobylu.

Odmítl přitom oficiální důvody zrušení cesty, podle nichž problém byl mimo jiné v přerušení výuky. "Každá organizace, která zajišťuje ozdravné pobyty dětí v zahraničí, ví o tom, jaké požadavky jsou v této souvislosti kladeny ministerstvem školství, a dodržuje je," uvedl. Šéf regionální správy v Mogilevu Nikolaj Strelcov sdělil, že česká strana navíc příliš pozdě navrhla cestu a nyní již podle něj nezbývá čas pro její náležité zorganizování. Dodal, že výlet se může uskutečnit v jiném termínu, pokud z české strany přijde nabídka.

Běloruská samospráva: nemá to politickou souvislost

Strelcov odmítl, že by zrušení pobytu mělo nějak souviset s odmítnutím víza pro běloruského prezidenta Alexandra Lukašenka českou stranou. Podle Gruševého ovšem uvedené důvody jsou jen formální záminkou. Upozornil, že na cestě do ČR měli děti doprovázet čtyři pedagogové, kteří mohli zajistit adekvátní školní výuku.

Podle běloruských pravidel dětské skupiny, které jezdí do zahraničí, musí získat povolení od místních školských orgánů. Gruševoj uvedl, že o zrušení pobytu zřejmě nerozhodovaly republikové orgány. Vztahy mezi Minskem a Prahou se výrazně zhoršily poté, co české úřady odmítly dát běloruskému prezidentovi Alexandru Lukašenkovi vízum na vrcholnou schůzku NATO 21. a 22. listopadu v Praze. Lukašenko byl pak označen za nežádoucí osobu ve 14 zemích Evropské unie (kromě Portugalska) a ve Spojených státech kvůli porušování lidských práv v Bělorusku.

LIDOVÉ NOVINY

obsah | svět - svet