Bedáňová změní občanství, stane se Němkou

Němkou Český tenis přijde o Danielu Bedáňovou. Bývalá šestnáctá hráčka světa požádala o německé občanství. Rodačka z Ostravy žije v Německu už deset let a ke změně jí tlačí sponzoři a manažerská agentura IMG. Hráčka informaci potvrdila v rozhovoru pro dnešní Večerník Praha.

"Rozhodla jsem se, že tu zapustím kořeny natrvalo, proto chci být Němkou. Jako zdejší občanka tu budu mít určitě snadnější pozici než jako cizinka," řekla čtvrtfinalistka US Open 2001 Večerníku Praha. S rodiči a mladší sestrou žije v Leonbergu u Stuttgartu. Za změnou občanství z českého na německé prý stojí tlak manažerské agentury IMG a osobního sponzora MW, tvrdil tisk. Důvodem má být snadnější shánění peněz.

Za Německo? Po třech letech.

Dvacetiletá tenistka už jednou změnu občanství odmítla, ale tentokrát kývla. Kdy se stane Němkou, neví. "Zatím probíhají jednání," uvedla Bedáňová. Zatím si nedovede představit změnu zkratky státu za jménem. "Tak na to si budu opravdu těžko zvykat. Asi se vždycky leknu, když to uvidím napsané," řekla hráčka.

O víkendu byla Bedáňová členkou českého fedcupového týmu, ale kvůli zranění nohy nehrála. Češky se výhrou nad Jihoafrickou republikou 4:1 zachránily ve Světové skupině. Po změně občanství nebude Bedáňová smět tři roky novu zemi reprezentovat. "Jestli po té době budou mít Němci zájem, budu za ně ráda hrát," prozradila. Bedáňová v roce 2000 vyhrála v Bratislavě zatím svůj jediný turnaj na WTA Tour. Doposud si tenisem vydělala 728.928 dolarů. Půl roku už se ale na kurtech trápí a sužují ji zranění. Loni se tréninkově rozešla s otcem Janem. Zkoušela se připravovat s Jaroslavem Jandusem, ale nyní ji vede Craig Kardon, jenž trénoval i Martinu Navrátilovou v závěru její singlové kariéry.

Do Německa odešli Bedáňovi před deseti lety. Za hranice se vydali, aby měla Dája, jak se Bedáňové říká, lepší podmínky pro rozvoj svého talentu. Investiční skupina KW GmbH vznikla, aby Bedáňovou financovala s tím, že pokud se tenistka prosadí a začne vydělávat, vložené prostředky plus nějaký úrok vrátí.

(r)

obsah | svět - svet