Novou podobu dají Bagdádu možná Češi

Na tom, jak bude v budoucnosti vypadat hlavní irácké město, se možná z velké části budou podílet Češi. Ti jsou připraveni pomoci válkou poničenému Bagdádu tím, že pro něj připraví nový územní plán. Konkurenční návrh podali ale také Japonci.

Český návrh představil po setkání s bagdádským guvernérem Alím Hajdarím ministr zahraničí Cyril Svoboda. "Projekt je připraven," uvedl Svoboda, podle něhož však zatím není jisté, zda česká strana s projektem uspěje.

Pavel Satorie ze společnosti B.O.C.P., která má za úkol najít pro projekt odborníky a sehnat finance, ale uvedl, že mu iráčtí představitelé řekli, že dávají přednost českému návrhu. Projekt podle něj bude sice nákladný, avšak zároveň by to mohlo výrazně pomoci českým firmám usilujícím o zapojení do projektů rekonstrukce Iráku.

"Územní plán je klíč. Znamenalo by to ohromný přínos," uvedl Satorie. Na dotaz, kdy by územní plán mohl být vypracován, uvedl, že se to nedá přesně určit. Pro srovnání uvedl příklad Prahy, kde se územní plán začal měnit v roce 1990 a jeho poslední verze byla vydána o deset let později.

Velké potíže představuje podle jeho kolegy Michala Hrona elektrická a telefonní síť, vodovody či kanalizace. "Asi 50 procent lidí nemá, kde bydlet," tvrdí Hron. "Všechno (realizace projektu) ale souvisí s upevněním bezpečnostní situace," připomněl Svoboda fakt, že Irák se stále potýká s násilnostmi. Většina iráckého území je však podle něj už bezpečná.

"Naše země je vystavena terorismu, který už dříve ohrozil celý svět. Elementy, které zaútočily na Světové obchodní centrum v New Yorku a železniční stanice v Madridu jsou dnes aktivní v Iráku," doplnil ministra Hajdarí.

LIDOVKY

obsah | svět - svet