Opozícia zvíťazila vo voľbách županov

Ku kandidátovi vládnej pravice Ľubovi Romanovi, zvolenému v Bratislavskom kraji už v prvom kole, pribudli ostatní siedmi župani. Rozhodlo o tom duhé kolo historicky prvých regionálnych volieb, ktoré sa uskutočnilo v sobotu 15. decembra.

V Trnavskom kraji sa stal predsedom vyššieho územného celku (VÚC), teda ľudovo županom, Peter Tomeček. Kandidoval za koalíciu HZDS Vladimíra Mečiara a dvoch ľavicových subjektov - SMER-u Roberta Fica a Strany občianskeho porozumenia (SOP) Pavla Hamžíka. Získal 96 405 hlasov voličov a porazil tak kandidáta Strany maďarskej koalície (SMK) Józsefa Kvardu, ktorému odovzdali voliči 60 377 platných hlasov.

Podobný súboj sa uskutočnil aj v Nitrianskom kraji. Zvíťazil v ňom Milan Belica - kandidát koalície HZDS, Strany demokratickej ľavice (SDĽ) Pavla Koncoša, SOP a trpasličej strany Stred Ivana Mjartana, teda spojenectva opozičných a vládnych ľavicových síl. Jeho rival z SMK Miklós Fehér získal 84 706 hlasov.

V Trenčianskom kraji zvíťazil kandidát HZDS Štefan Štefanec, ktorý získal 51 052 hlasov. Porazil svoju protikandidátku Annu Záborskú, reprezentujúcu koalíciu vládnych pravicových strán - Slovenskej demokratickej a kresťanskej únie (SDKÚ) premiéra Mikuláša Dzurindu, Kresťanskodemokratického hnutia (KDH) Pavla Hrušovského a Demokratickej strany (DS) Ľudovíta Kaníka. Záborská získala 24 102 voličských hlasov.

V Žilinskom VÚC získal žezlo predsedu kandidát HZDS Jozef Tarčák so ziskom 44 605 hlasov voličov, a deklasoval tak predsedníčku Slovenskej národnej strany (SNS) a čadčiansku primátorku Annu Malíkovú, ktorej dalo dôveru 10 932 občanov regiónu.

Víťazstvo v Banskobystrickom kraji si počtom 52 746 platných voličských hlasov získal kandidát koalície HZDS a SMER-u Milan Marčok. Jeho súper, nominant koalície SDKÚ, KDH, DS a pravicovo-liberálnej Aliancie nového občana (ANO) meduiálneho magnáta Pavla Ruska Jozef Mikuš získal 47 980 hlasov.

V Košickom kraji dopadli voľby úplne inak a tamojší voliči napodobnili bratislavských. Víťazom sa stal kandidát KDH a DS Rudolf Bauer so ziskom 61 873 platných voličských hlasov. Porazil Alojza Engliša (HZDS, SDĽ, SOP), ktorý získal 42 315 platných hlasov.

Najtesnejší bol výsledok v Prešovskom kraji. Napokon zvíťazil kandidát HZDS a SMER-u Peter Chudík, ktorý získal 51 816 hlasov. Primátor Prešova Juraj Kopčák, nominovaný SDKÚ a KDH, nazbieral o 242 menej - 51 574 hlasov voličov.

V regionálnych voľbách zvíťazilo najmä Hnutie za demokratické Slovensko expremiéra Vladimíra Mečiara. Možno najväčším úspechom tohto hnutia je, že sa mu podarilo získať spojencov v politických vodách, kde bol jeho koaličný potenciál nulový kvôli nedemokratickým excesom HZDS v minulosti a jeho medzinárodnej povesti. Vládna koalícia sa rozdelila a vo voľbách bojovala jej ľavicová časť spolu s opozíciou proti pravicovej. Potvrdili sa obavy z "etnického hlasovania" v Nitrianskom a Trnavskom kraji, kde sa napokon volilo "proti Maďarom". Kraje okolo dvoch najväčších miest - Bratislavy a Košíc - sa výrazne vymkli z trendu v ostatných VÚC a zvolili kandidátov vládnych pravicových strán. V Prešove sa obe tendencie tvrdo zrazili. Voličská účasť bola nízka a aj preto analytici upozorňujú, že z výsledkov regionálnych volieb sa nedá dedukovať, ako dopadnú voľby parlamentné. Napokon, aj strany, ktoré s HZDS vytvorili v krajoch koalície, spoluprácu na celoštátnej úrovni za danej situácie vylučujú. Napriek tomu je tento signál výrazný.

VLADIMÍR SKALSKÝ

obsah | Slovenská republika