Žralok z Komárna

Už iba s úsmevom spomína Andrzej Sárközi z Komárna na časy, keď ako chlapec musel utekať pred vrstovníkmi, ktorí ho chceli zbiť. Dnes by si netrúfli. Ich bývalá obeť je profesionálny majster sveta.

V maďarskom meste Paks bolo všetko pripravené na korunováciu majstra sveta profesionálnych boxerov organizácie IBC. Domáci László Bognár titul obhajoval a nie príliš známy Andrzej Sárközi zo Slovenska mal byť len súperom, ktorého skôr či neskôr pošle k zemi. Burácajúce publikum vlastne ani nič iné nečakalo. O to väčšmi boli všetci šokovaní, keď slovenský boxer v treťom kole domáceho šampióna nemilosrdne knokautoval. A búrlivú atmosféru vystriedalo hrobové ticho. "Priznám sa, že som v tom okamihu ani sám nechápal, čo sa stalo, a vôbec som si neuvedomoval, že som sa práve stal majstrom sveta," hovorí Andrzej Sárközi, ktorého napokon maďarské publikum odmenilo a vyprevadilo potleskom. Komárňanský borec týmto víťazstvom vstúpil do histórie. Stal sa prvým slovenským boxerom ovenčeným titulom majster sveta z profiringu. Nový šampión sa pritom k boxu dostal, ako sám vraví, "omylom"...

Hlad po úspechu

Pred ôsmimi rokmi ho kamarát zavolal na tréning boxerov. Vraj len tak, aby sa prišiel pozrieť. Andrzej sa predtým venoval vzpieraniu, kung-fu a karate, necítil sa však v týchto športoch najlepšie. "Bolo tu málo súťaží, teda aj málo možností na porovnávanie. Nevedel som, či som vôbec dobrý," spomína. Najmä však bol hladný po nejakom veľkom úspechu a ten ani v jednom z týchto športov neprichádzal. Napriek tomu mu vraj dali veľa. Keď sa im začal venovať, patril medzi chlapcami skôr k tým, ktorých iní otĺkali. Na základnej škole bol najmenší z celej triedy, čo vraj ostatní často využívali. Neraz sa stalo, že prišiel domov zbitý alebo musel pred bitkou utekať. Práve vďaka športu získal neskôr sebavedomie a dokázal sa aj ubrániť.

Boxerov pri tréningu An drzej Sárközi najprv iba pozoroval. Potom to vyskúšal aj sám. Neznámeho mladíka si hneď všimol tréner. Na to, že boxoval prvýkrát, mal vraj veľmi dobrú techniku. Slovo dalo slovo a rady komárňanských boxerov rozšíril ďalší nováčik. Mal síce už sedemnásť rokov, čo je pre začiatočníka pomerne vysoký vek, tento hendikep však kompenzoval talentom a ohromnou vôľou.

"Pamätám si, aký bol, keď u nás začínal. Pomaly za pol roka chcel dosiahnuť všetky maximálne výsledky. Box je však šport, pri ktorom treba byť trpezlivý. Andrzej to, našťastie, pochopil," hovorí prezident komárňanského klubu Roderik Györfi.

S trpezlivosťou prichádzali aj prvé úspechy, po ktorých Andrzej toľko túžil. Stal sa nielen majstrom Slovenska, medaily získaval aj na medzinárodných turnajoch v zahraničí. V amatérskom ringu napokon vydržal iba tri roky. Zlákal ho profesionálny box, čo vraj tiež do istej miery súviselo s jeho snahou dosahovať čoraz viac úspechov. "Samozrejme, na titul majstra sveta som vtedy nemyslel. Chcel som byť len lepší a lepší," vysvetľuje.

Prehovárali ho, aby zostal

V profiboxe však spoznal aj inú tvár vrcholového športu. Musel sa ním aj uživiť a to sa nie vždy darilo. Od pôvodného povolania, je vyučený stavbár, sa odvrátil a priznáva, že návrat k nemu ho ani neláka.

"Veľa ráz som sa dostal do takých finančných problémov, že som sa chcel na box vykašľať. Nakoniec ma vždy niekto prehovoril. Či už to boli kamaráti, tréneri alebo dokonca aj mama," dodáva. Nad tým, že ho práve mama odhovárala od úmyslu zavesiť boxerské rukavice na klinec, aj dnes krúti hlavou. Box totiž nemá rada, najmä preto, že sa o syna bojí. "Mama preto nechodí ani na moje zápasy. Musím sa však priznať, že je to tak dobre. Keby som tam videl ju alebo otca, bol by som nervóznejší," hovorí Andrzej, ktorý sa tak v hľadisku najčastejšie spolieha na podporu kamarátov, no najmä svojej priateľky Anikó. "Chodíme spolu tri roky a dobre nám to klape. Veľmi intenzívne so mnou prežíva každý zápas a veľmi mi pomáha. Keď som získal titul majstra sveta, mala takú radosť, že sa tým chválila viac než ja," smeje sa.

Bol to len prvý krok

Ako majster sveta by pomaly mohol zabudnúť aj na obdobie spojené s finančnými problémami. Aká bola vlastne finančná prémia za titul?

"Nedá sa hovoriť o veľkých peniazoch. V profiboxe to funguje tak, že zmluvy na sumy sa podpisujú vopred. Jeden boxer má vyššiu hodnotu, druhý nižšiu. Môže sa teda stať aj to, že ten, čo vyhrá, dostane napokon menej. Úprimne, Andrzejova reklamná hodnota dnes ešte nie je vysoká, sme len na začiatku," vysvetľuje Roderik Györfi, podľa ktorého sa naozaj veľké peniaze točia až v absolútnej svetovej špičke, ktorú v každej hmotnostnej kategórii zväčša tvoria asi piati boxeri. "Som presvedčený, že sa tam raz dostane. Prirovnal by som to ku schodisku. Na ten vrchol vedie desať schodov a my sme teraz vystúpili na prvý," dodáva Györfi.

Titul majstra sveta nechce preceňovať ani Andrzej. "Získať ho je jedna vec, ale oveľa dôležitejšie aj ťažšie ho bude obhájiť. Keď sa mi to podarí, vtedy to budem môcť vnímať ako úspech," hovorí. Titul svetového šampióna bude Andrzej Sárközi obhajovať pravdepodobne už tento rok v septembri.

Kde a proti komu to bude, zatiaľ nevie. V každom prípade však nebude tým neznámym boxerom zo Slovenska, na ktorom si bude chcieť niekto urobiť dobrý výsledok. V ringu totiž začína čoraz väčšmi napĺňať obsah svojej prezývky. Volajú ho Shark, čiže žralok. A pred ním zvyknú mať ľudia rešpekt.

ANDREJ ŠIMONČIČ, ŽIVOT

obsah | Slovenská republika