Exminister František Tóth tragicky zahynul

Bývalý minister kultúry František Tóth zahynul pri dopravnej nehode po tom, čo sa jeho auto sa zrazilo s vlakom pri Trnave. Potvrdila to trnavská policajná hovorkyňa Martina Kredatusová. Nehoda sa stala na priecestí bez závor, ktoré exminister údajne prechádzal na červené svetlo.

Štyridsaťtriročný Tóth bol ministrom do apríla tohto roku, v sobotňajších voľbách kandidoval za stranu Nádej. Tóth havaroval okolo tretej hodiny popoludní v obci Šelpice. Exministrovo auto sa zrazilo s osobným vlakom, ktorý išiel z Trnavy smerom do Senice. "Nehoda je v štádiu vyšetrovania," dodala hovorkyňa. V aute bol exminister sám. "Vodič išiel na chránenom železničnom priecestí na červené blikajúce svetlo," povedal hovorca Železničnej spoločnosti Miloš Čikovský.

Podľa volebnej líderky Tóthovej strany Nádej Alexandry Novotnej exminister havaroval počas výjazdu v predvolebnej kampani. "Bral ešte CD-čka a programy, ktoré roznášal starostom," povedala.

Sústrastný telegram rodine Františka Tótha zaslal premiér Mikuláš Dzurinda, sústrasť vyjadril aj prezident Ivan Gašparovič. Nehoda sa dotkla aj súčasného ministra kultúry Rudolfa Chmela. "Spoločne vstupovali do politiky v roku 2002 a rovnako spoločne presadzovali liberálne ciele v oblasti školstva a kultúry. Rudolf Chmel dúfal, že sa bude stretávať s Františkom Tóthom pri riešení problémov kultúry aj v budúcnosti," uviedla riaditeľka kancelárie ministra Miriam Grófová.

Úmrtie Tótha zaskočilo aj českého ministra kultúry Vítězslava Jandáka. "S bývalým ministrom ho spájali veľmi dobré profesné vzťahy a tiež vzťahy priateľské. Pán minister (Jandák) tiež veľmi oceňuje, že počas pôsobenia Tótha na ministerstve došlo k zintenzívneniu spolupráce medzi českým a slovenským ministerstvom kultúry," povedala ČTK Jandákova hovorkyňa Ludmila Kadrnková.

Tóth bol ministrom kultúry necelý rok. Do funkcie v polovici júna 2005 nastúpil ako nominant Aliancie nového občana. Ako minister mal časté spory s kultúrnou obcou, tento rok ho odvolali po tom, čo poslal kontroverzný list učiteľom.

František Tóth

František Tóth bol jedným z prvých manažérov v slovenskom školstve. Vo vysokej politike pôsobil päť rokov; najvyšším postom, ktorý sa mu podarilo dosiahnuť, bola funkcia ministra kultúry. Vo vedení úradu však nebol dlho, po necelom roku ho premiér Mikuláš Dzurinda z postu v apríli odvolal. V nadchádzajúcich predčasných voľbách sa chcel opäť uchádzať o kreslo poslanca, štyri dni pred voľbami však 43-ročný politik tragicky zahynul pri dopravnej nehode pri Trnave.

Tóth, vzdelaním strojár, stál v roku 1991 za projektom prvého súkromného gymnázia v Bratislave. Do politiky vstúpil v roku 2001, začínal ako nezávislý expert vtedy novozaloženej Aliancie nového občana (ANO). Keď liberálna ANO uspela v roku 2002 vo voľbách, Tóth sa stal štátnym tajomníkom na ministerstve školstva. Vo funkcii sa dostal do konfliktu s vtedajším ministrom Martinom Froncom. Tóth tvrdil, že Fronc z konzervatívneho KDH presadzoval príliš centralistické riadenie škôl.

Kritickú situáciu vo vedení rezortu školstva vtedy ANO vyriešila tak, že Tótha nominovala na post ministra kultúry namiesto odchádzajúceho Rudolfa Chmela. Tóth však zakrátko opustil aj svoju materskú stranu. Po rozkole v ANO sa spojil s ministrom hospodárstva Jirkom Malchárkom a začiatkom roku spolu založili stranu Nádej.

Nového ministra kultúrna obec veľmi neprijala. Vyčítala mu nekompetentnosť a jeho manažérske postupy, ktoré podľa mnohých umelcov do kultúry nepatrili. Minister, ktorý nakoniec zotrval v úrade iba deväť mesiacov, totiž často zdôrazňoval, že aj kultúrna inštitúcia si musí na seba zarobiť.

Tóthovi sa podarilo ako ministrovi presadiť kultúrne poukazy, vďaka ktorým mohli deti a neskôr aj dôchodcovia navštíviť raz do roka zadarmo múzeá a divadlá. Poukazy sa mu napokon stali politicky osudnými. Keď za ne poslal učiteľom za štátne peniaze ďakovné listy, premiér to pochopil ako predvolebný ťah jeho novozaloženej strany a ministra odvolal. František Tóth, ktorý vo februári oslávil 43. narodeniny, mal dve deti, s manželkou sa vlani rozviedol.

ČTK

obsah | Slovenská republika