Vláda schválila zmluvu o katolíckej výchove

Vláda v stredu schválila kontroverznú zmluvu medzi SR a Svätou stolicou o katolíckej výchove a vzdelávaní, ktorú predložil minister školstva Martin Fronc. Ministri za ANO hlasovali podľa očakávania proti jej prijatiu tak, ako to avizoval na Koaličnej rade predseda aliancie Pavol Rusko. Liberáli vyjadrili svoj nesúhlas s touto medzivládnou zmluvou, ktorá nadväzuje na Základnú zmluvu medzi SR a Svätou stolicou, aj na minulotýždňovom rokovaní vlády, keď ju vetovali.

ANO chcela dosiahnuť, aby sa o zmluve so Svätou stolicou o katolíckej výchove a vzdelávaní rokovalo na pôde parlamentu. Jej koaliční partneri sa však v utorok na zasadnutí Koaličnej rady s týmto návrhom nestotožnili. Liberáli pritom vychádzali zo stanoviska Legislatívnej rady vlády, ktorá zmluvu považuje za takzvanú prezidentskú, to znamená, že by ju mala odsúhlasiť aj NR SR. Aliancia navyše označila túto zmluvu za nevýhodnú, nevypovedateľnú a diskriminujúcu nekatolíkov a má podľa slov svojho lídra Pavla Ruska obavy, že zmluva zavedie precedens "na posúvanie a predsúvanie kanonického práva pred právo svetské".

Podľa spomínanej medzivládnej zmluvy sa bude na základných a stredných školách vyučovať katolícka náboženská výchova ako jeden z povinne voliteľných predmetov. V prípade záujmu rodičov by sa mala vyučovať aj v predškolských zariadeniach. V súčasnosti sa náboženstvo vyučuje ako povinne voliteľný predmet na druhom stupni ZŠ a v prvom a druhom ročníku SŠ.

Zmluva hovorí aj o financovaní Katolíckeho pedagogického a katechetického centra, ktoré by malo zabezpečovať odborné a metodické riadenie katolíckych škôl a odborné vzdelávanie ich zamestnancov. Návrh nehovorí o povinnosti štátu financovať ho zo štátneho rozpočtu.

Rezort školstva predložil návrh ako bilaterálnu medzivládnu zmluvu. V praxi to znamená, že na jej uzavretie postačí súhlas vlády, a nebude potrebná jej ratifikácia v parlamente.

PRAVDA

obsah | Slovenská republika