Najviac Židov zo Slovenska zahynulo zrejme v Sobibore

25. 4. 2005 bude 63 rokov odvtedy, čo zo Slovenska odišiel prvý transport židovských občanov. Do koncentračných táborov 25. marca 1942 odviezli 1000 žien a dievčat. Od marca do októbra 1942 zo Slovenska odtransportovali 57 752 obyvateľov židovského pôvodu, z ktorých prežilo len asi pol percenta.

"Tieto tragické udalosti treba aj dnes pripomínať, nesmú sa zahmliť ani stratiť," hovorí výkonný predseda Ústredného zväzu Židovských náboženských obcí František Alexander. Slovensko sa podľa mienky predstaviteľov zväzu stále nevyrovnalo s históriou vojnového slovenského štátu, i keď sa o tejto téme viac hovorí ako v minulosti, reflexia stále nie je primeraná.

"Podľa najnovších zistení relatívne najviac slovenských Židov, okolo 24 000, zahynulo v Sobibore na poľsko-ukrajinských hraniciach, a nie v Osvienčime, Treblinke či Majdanku, ako sa donedávna myslelo," povedal vedúci kancelárie zväzu Jozef Weiss. Preto sa pripravuje na 18. mája odhalenie pamätnej tabule v Sobibore za účasti predstaviteľov slovenskej vlády.

Vo východopoľskom Sobibore sú dva veľké masové hroby, celkovo tam bolo zavraždených asi 200 000 Židov, väčšinou poľských, ale aj holandských a slovenských židovských občanov, čo potvrdzujú poznatky zahraničných historikov.

Spomienkové akcie k výročiu prvého transportu slovenských židovských občanov sa uskutočnia v Poprade 31. marca. O pol štvrtej popoludní bude pietna spomienka pri Pamätnej tabuli na železničnej stanici v Poprade a o štvrtej otvoria v Tatranskej galérii v Poprade výstavu s názvom Zachor - Pamätaj!, ktorej spoluorganizátorom je Slovenské národné múzeum - Múzeum židovskej kultúry v Bratislave.

SME

obsah | Slovenská republika