Židek vybordoval historické striebro

Čakanie na prvú slovenskú medailu zo zimných olympijských hier v ére samostatnosti sa skončilo. Máme striebro. Postaral sa oň na svahoch v Bardonecchii 24-ročný Žilinčan Radoslav Židek v snoubordkrose.

Zverenec našej bývalej úspešnej snoubordistky Jany Šeďovej bol po prvej kvalifikačnej jazde beznádejne posledný, no potom sa začal posúvať hore. Deviatym miestom sa len tak-tak kvalifikoval do osemfinále. V ňom sa mu už darilo.

Z prvého miesta postúpil do štvrťfinále i semifinále a i vo finále do polovice trate viedol. Až potom urobil maličkú chybu, čo stačilo skúsenému Američanovi Sethovi Wescottovi na to, aby ho predstihol.

"Počkal na to, kým spomalím, a hneď to využil. Rozhodlo možno pol metra, ale nevadí, aj striebro je nádherné. Veď doteraz som sa medzi finálovú štvorku ani raz nezmestil. Až tu, na olympiáde," hovoril Židek, ktorého maximom boli zatiaľ dve piate miesta vo Svetovom pohári.

Rado verí, že nebude jediným slovenským medailistom na turínskej olympiáde. "Hádam ju ešte niekto domov dovezie. Aspoň hokejisti by mohli." Tí po Rusoch včera porazili aj Lotyšov 6:3.

RASTISLAV HRÍBIK

obsah | Slovenská republika