Minister udelil medaily slovenským ženistom

Ženijná jednotka, ktorá pôsobila v Iraku v rámci medzinárodnej operácie Iracká sloboda, splnila svoju úlohu v plnej miere. Ako po pondelkovom slávnostnom privítaní 39 príslušníkov slovenského kontingentu uviedol bývalý veliteľ jednotky Ondřej Novosad, jednotka odmínovala približne 350-tisíc štvorcových metrov územia, zneškodnila zhruba 170 protitankových mín a desiatky protipechotných mín a ďalšej munície.

Hlavné odmínovacie projekty vykonali severozápadne od Karbaly a na iracko-iránskej hranici. Podstatné podľa Novosada je to, že úlohy sa podarilo splniť bez strát na životoch. Služby našich ženistov boli v medzinárodnej divízii žiadané a ich profesionalita uznávaná a oceňovaná.

"Ukázali sme silu a rozhodnosť v konaní. Priestor, ktorý sme obsadili, bol vždy nekompromisne strážený," povedal Novosad.

Dodal, že ho potešili nielen pochvalné vyjadrenia vojenských partnerov, ale aj neoficiálne ocenenie od manažérov civilných firiem, ktoré zabezpečovali logistickú podporu. Pri presunoch konvojov totiž dôverovali ochrane od našich ženistov, za čo ich na rozlúčkovej ceremónii obdarovali obrazmi.

V oblasti, kde naši vojaci pôsobili, prevládala medzi obyvateľmi prokoaličná nálada. Túto sa však snažia zmeniť polovojenské teroristické jednotky narúšaním infraštruktúry a útokmi na civilnú políciu, samosprávu i samotných obyvateľov.

"Útoky na koaličné jednotky sa dajú očakávať, sú to vojaci, ale to je len vrchol ľadovca. Oveľa nebezpečnejšie sú útoky na obyvateľstvo," uviedol veliteľ Novosad.

Hovorca jednotky Vladimír Mečiar ocenil informovanie médií o našich vojakoch v Iraku.

"Keď sme mali podporu nielen ministerstva či generálneho štábu, ale vďaka médiám aj verejnosti na Slovensku, necítili sme sa tam sami," povedal Mečiar.

Dodal, že z Iraku sa vrátilo 39 vojakov hrdých na to, že mohli reprezentovať Slovensko. Minister obrany Juraj Liška im na slávnostnom privítaní udelil Medaily za službu v mierových a pozorovateľských misiách Ozbrojených síl SR. Podľa ministra išlo vôbec o najťažšiu misiu v histórii Slovenskej republiky.

(r)

obsah | Slovenská republika