Ženisti odleteli do Iraku, kde vojna pokračuje

Do Iraku, na jednu z najnebezpečnejších misií, sa v pondelok vydalo prvých dvadsať slovenských ženistov. Hoci vojna v krajine sa už oficiálne skončila, vzhľadom na partizánske boje nie je podľa analytikov nebezpečenstvo o nič menšie, ako keď pred niekoľkými mesiacmi odchádzali chemici. "Je tam veľká miera neistoty," pripomína vojenský analytik Vladimír Kmec.

"Zatiaľ čo chemici šli s tým, že sa čakal vojnový konflikt, ženisti budú v konflikte, kde je nepriateľ neviditeľný, nemá uniformu a prakticky môže byť na každom kroku," upozorňuje Kmec. Zvyšných 65 ženistov sa presunie na Blízky východ v priebehu tohto týždňa. V nasledujúcich mesiacoch budú vojaci v okolí mesta Al Hillah, južne od Bagdadu, odminovávať územie a likvidovať muníciu, ktorá zostala z nedávnej vojny.

O bezpečnosť Slovákov sa budú starať medzinárodné sily. "Naša rota bude súčasťou poľskej divízie, ktorá zabezpečuje ochranu jednotiek," zdôraznil minister obrany Ivan Šimko. Podľa hovorcu jednotky Vladimíra Mečiara "prebieha prieskum prostredia" a v závislosti od situácie sa vyčlení jednotka, ktorá zabezpečí ženistom podmienky na prácu. "Ženisti potrebujú k práci pokoj a v nijakom prípade to nebude autonómna jednotka," dodal Mečiar. V oblasti, kde budú slovenskí ženisti, žijú prevažne Šiiti, ktorí neboli príliš lojálni Saddámovi Husajnovi. Pretože nie sú spokojní so súčasným rozdelením moci, vytvorili si vlastnú armádu a očakávajú sa od nich nepokoje. "Predpokladá sa, že by tam mali byť ešte dve zahraničné roty, ktoré vytvoria prostredie, aby sa mohli ženisti sústrediť na svoju prácu," uviedol Mečiar.

Chemici pristanú v Kuvajte, kde je podľa ministra Šimka "relatívne bezpečne", odkiaľ sa po zemi presunú do Iraku. Podľa Mečiara bude jednotka na mieste pôsobenia kompletná v polovici augusta, keď vojaci začnú s odmínovaním. "Aká je konkrétna mínová situácia, sa dozvieme až na mieste od Američanov," povedal.

Vzhľadom na množstvo techniky sa budú musieť lietadlá ruskej spoločnosti Volga Dnepr, ktorá prepravovala do oblasti aj chemikov, otočiť desaťkrát. "Na prepravu po pevnine použijú vojaci tatry, obrnené transportéry OT 64 a vozidlá Úaz. Okrem toho majú odbornú ženijnú techniku - dva tanky T-54, odmínovací systém Tral a dva komplety Božena, ručné odmínovače, mínohľadačky a ďalšie veci," spresnil Mečiar.

Ženisti podľa náčelníka generálneho štábu Milana Cerovského prešli kompletným očkovaním. Proti antraxu očkovaní neboli a zrejme ani nebudú. "Len pokiaľ by situácia ukázala, pristúpime aj k tomuto kroku," spresnil Cerovský. Jednotka zostane v Iraku pol roka, potom ju vystrieda ďalšia. "Ženisti nemajú časovo obmedzený mandát a je predpoklad, že slovenskí vojaci tam budú pôsobiť viac ako jeden rok," očakáva Šimko.

Pobyt vojakov bude do konca roka stáť 314 miliónov korún. Rezort obrany má na to vlastné zdroje, pretože sa zvýšili ešte aj peniaze z pôsobenia chemikov v Kuvajte, ktoré stálo okolo 108 miliónov. Plat vojakov bude podobný ako majú ženisti v Afganistane. Nikto podľa Mečiara nedostane v Iraku menej ako 2000 dolárov mesačne. Kontakt vojakov s domovom nie je podľa Šimka doriešený právne. Cerovský uviedol, že ženisti si môžu výhodne kúpiť karty, za ktoré môžu dlho telefonovať domov. "Za veľmi prijateľnú cenu a na veľmi dlhý čas. Je to, povedal by som, zadarmo."

PATRICIA ĎURIŠKOVÁ

obsah | Slovenská republika