Slovákom sa viac páči vo svete

Počet ľudí, ktorí sa sťahujú preč zo Slovenska, neklesá ani s blížiacim sa dátumom vstupu do Európskej únie.

Slovensko je dokonca v prepočte na obyvateľov jednou z krajín, ktorú jej občania opúšťajú najviac. Predseda Kanadsko-slovenskej obchodnej komory Jozef Burza hovorí, že už niekoľko rokov je Slovensko v týchto číslach "stabilne na prvom až treťom mieste v Európe a v prvej desiatke na svete".

Slováci sa podľa štatistík najčastejšie sťahujú do Česka, Nemecka, Rakúska, USA, Kanady, Veľkej Británie a Austrálie. Štatistiky však nezachytávajú tých, ktorí si neodhlásia pobyt, hoci sa vysťahovali.

Do Kanady idú Slováci podľa Julie Frechette, tajomníčky z kanadskej ambasády vo Viedni, najviac z krajín stredovýchodnej Európy. "Prekvapivo často do Kanady odchádzajú absolventi City University v Bratislave a Trenčíne," hovorí Burza.

Podľa Burzu vyše polovicu žiadateľov "tvoria rodiny s deťmi, a asi tretinu slobodní, mladí ľudia". Najviac odchádza tých, ktorí žili v Bratislave, s väčším odstupom nasleduje Prešov a Košice, za nimi Žilina, Banská Bystrica, Poprad a Humenné.

Žiadateľmi o vysťahovanie sú skôr muži ako ženy. Ako dôvod odchodu najčastejšie uvádzajú, že chcú lepší život pre seba a svoje deti.

Veľa ľudí zo Slovenska odchádza každoročne do Kanady - okolo 700. Iba vlani ich bolo o niečo menej, pretože začal platiť nový zákon o vysťahovaní.

Kanadská vláda však má o prisťahovalcov záujem, a preto kritériá nedávno znížila - v stobodovej stupnici už nie je potrebné získať 75 bodov, stačí ich mať 67. K tomuto počtu bodov treba mať stredné vzdelanie, minimálne ročnú prax v odbore, schopnosť zvládnuť interview v anglickom (francúzskom) jazyku, čistý register trestov a vek od 21 do 49 rokov (vrátane).

Bonusové body sa dajú získať aj za vzdelanie partnera, príbuzných v Kanade, prípadne za prácu či štúdium v Kanade v minulosti. Proces vysťahovania trvá asi 9 až 12 mesiacov. Stojí okolo 75-tisíc korún na dospelého žiadateľa a okolo 5-tisíc korún na dieťa do devätnásť rokov. Vysťahovanie si ľudia môžu vybaviť sami, alebo sa obrátiť na niektorú z firiem, ktorá sa na vysťahovanie do Kanady špecializuje.

Do Kanady sa nedávno vysťahovala napríklad aj redaktorka televízie Markíza Katarína Homolová. Tá o tom uvažuje takto: "Jeden z najkrajších darčekov, aký môžem svojmu budúcemu dieťaťu dať, je kanadské občianstvo. Ak to nevyjde, poviem si: Idem späť a za osem hodín som doma, v Trenčíne, odkiaľ pochádzam."

SOŇA REBROVÁ

obsah | Slovenská republika