VÚC: Účasť bola historicky nízka

Rekordne málo - 11,07 percenta oprávnených voličov hlasovalo v sobotňajších voľbách predsedov samosprávnych krajov. "Účasť v týchto voľbách je najnižšou účasťou vo všetkých voľbách, ktoré sa v Slovenskej republike konali od jej vzniku v roku 1993," povedal k oficiálnym výsledkom 2. kola volieb do VÚC predseda Štatistického úradu SR Peter Mach.

Pokiaľ by sa zohľadnila aj účasť v referendách, bola voličská účasť v 2. kole volieb do VÚC druhá najnižšia po referende z mája 1997, na ktorom sa zúčastnilo 9,53 % oprávnených voličov, konštatoval Mach. Ako informovala predsedníčka Ústrednej volebnej komisie (ÚVK) Edita Orbánová, z celkového počtu 4 281 486 oprávnených voličov okrskové volebné komisie vydali obálky s hlasovacími lístkami dovedna 474 039 voličom. Počet platných hlasovacích lístkov bol 468 814. "Vo všetkých samosprávnych krajoch bol zvolený predseda a obidve kolá volieb do orgánov samosprávnych krajov boli demokratické, pokojné a prebiehali podľa platných právnych predpisov," dodala Edita Orbánová.

Všetkých 5852 okrskových volebných komisií odovzdalo svoje zápisnice obvodným volebným komisiám už pred druhou hodinou v noci zo soboty na nedeľu. Ako prvý odovzdal svoju zápisnicu obvodnej volebnej komisii už päť minút po zatvorení volebnej miestnosti okrsok č. 22 na sídlisku Dargovských hrdinov v Košiciach. Ako ďalej uviedol predseda ŠÚ SR Peter Mach, posledný okrsok, ktorý odovzdal zápisnicu obvodnej volebnej komisii, 15 minút po 01:00 bol okrsok z obce Oravská Jasenica v Námestovskom okrese. Prvá podpísaná obvodná zápisnica bola v sobotu o 23:00 zápisnica z volebného obvodu Turčianske Teplice. Ako poslední podpísali o 01:28 v nedeľu volebnú zápisnicu v obvode Námestovo. Bratislavský kraj ako prvý ukončil spracovanie výsledkov, o 01:10. Ako posledná podpísala zápisnicu žilinská krajská volebná komisia, o 03:13.

Najvyššia účasť voličov v 2. kole volieb do VÚC bola v Nitrianskom kraji - 16,19 percenta a najnižšia v Trenčianskom kraji - 7,12 percenta. Najvyššiu volebnú účasť mal volebný obvod Zlaté Moravce, kde sa na hlasovaní zúčastnilo 28,75 percenta voličov. Vysoký záujem voličov bol aj v okresoch Nitra (23,51%) a Námestovo (22,33%). Najnižšia účasť bola v okrese Dunajská Streda - 4,87 percenta. Malý záujem o hlasovanie v 2. kole regionálnych volieb bol aj v okresoch Myjava (5,44%) a Bytča (5,67%).

Voľby podľa Macha priniesli aj kuriozitu - v obci Červeňany vo Veľkokrtíšskom okrese totiž nevolil nikto z 20 zapísaných voličov. Málo hlasov dali aj voliči v obci Klin nad Bodrogom v Trebišovskom okrese, kde prišli voliť dvaja zo 167 zapísaných voličov, čo predstavuje 1,2-percentnú voličskú účasť. Malý záujem o voľbu predsedu kraja bol aj v obciach Rumince, okres Rimavská Sobota a Selice, okres Šaľa, kde bola účasť 1,25 percenta. Naopak, najviac voličov sa zúčastnilo na 2. kole regionálnych volieb v obci Hanková v Rožňavskom okrese, kde volilo 86,36 percenta voličov.

Rovnaká voličská účasť ako v celoslovenskom priemere - 11,07 percenta bola v sobotňajších voľbách predsedov samosprávnych krajov v dvoch obciach - v Bartošovciach, okres Bardejov a v Gemerských Dechtároch, okres Rimavská Sobota. V 1. kole volieb do VÚC bola rovnaká účasť voličov ako v celej SR - 18,02 percenta, v obci Huty v Liptovskomikulášskom okrese. Viac sa hlasovalo v obciach ako v mestách. V obciach v priemere 11,89 percenta voličov a v mestách 10,45 percenta voličov, konštatoval Mach.

V roku 2001 bol s najmenší rozdielom - 242 hlasov zvolený predseda Prešovského kraja. V týchto voľbách bol s najmenším rozdielom hlasov - 981 zvolený predseda Banskobystrického kraja. Najväčší rozdiel medzi počtom hlasov medzi dvojicou najúspešnejších kandidátov na župana bol v roku 2001 v Nitrianskom kraji. O tom, že županom sa vtedy stal Milan Belica rozhodlo 49 919 hlasov navyše. V týchto voľbách bol najväčší rozdiel v počte hlasov medzi zvoleným a nezvoleným županom opäť v Nitrianskom kraji, kde 44 316 hlasov rozhodlo o tom, že županom pre druhé volebné obdobie ostáva Milan Belica.

Údaje z 2. kola regionálnych volieb spracúvalo podľa Petra Macha 750 zamestnancov Štatistického úradu SR na 200 osobných počítačoch. To je v porovnaním s 1. kolom menej, keďže aj údajov bolo menej.

SITA

obsah | Slovenská republika