Historicky prvé regionálne voľby

Historicky prvé voľby predsedov samosprávnych krajov a členov regionálnych parlamentov potvrdili veľké rozdiely medzi jednotlivými časťami Slovenska. Úplne inak volila Bratislava, východné Slovensko, juh Slovenska s vysokým podielom maďarského obyvateľstva a ešte inak hornatý sever, bašta národne orientovaných strán. Najúspešnejšie vo voľbách poslancov bolo opozičné Hnutie za demokratické Slovensko (HZDS) expremiéra Vladimíra Mečiara, ktoré v Trenčianskom kraji obsadilo dokonca všetkých 45 kresiel v regionálnom parlamente. Úspešná bola aj Strana maďarskej koalície (SMK), ktorá získala absolútnu väčšinu v parlamente Nitrianskeho kraja. V Bratislave zvíťazila na celej čiare pravicová, prevažne vládna koalícia SDKÚ-KDH-ANO-SMK. Tá nielenže získala 40 zo 46 kresiel v parlamente, ale jej kandidát Ľubo Roman bol súčasne ako jediný zvolený za predsedu kraja už v prvom kole, výsledky ktorého vyhlásili 2. decembra podvečer. V ostatných siedmich krajoch sa o dva týźdne, 15. decembra, uskutoční druhé kolo volieb. Spôsob obsadzovania miest v regionálnych parlamentoch vyhovuje víťazným stranám, preto také výrazné výsledky v jednotlivých krajoch.

Účasť voličov bola neporovnateľná s parlamentnými voľbami v roku 1998, keď k urnám prišlo takmer 85 percent oprávnených voličov. Tentoraz bolo do regionálnych parlamentov v celoslovenskom priemere voliť iba 26 percent občanov, najviac v Nitrianskom (34,5 %) a Trnavskom kraji (33,7 %), najmenej v Trenčianskom (21,5 %) a Košickom kraji (21,8 %).

Predsedom Bratislavského samosprávneho kraja sa stal už v prvom kole regionálnych volieb kandidát koalície SDKÚ-KDH-ANO-SMK-DS Ľubo Roman. Získal 65 901 platných hlasov. Jeho najväčšiemu protikandidátovi Milanovi Čičovi z koalície HZDS-Smer-SOP-SZS dalo hlas 38 466 voličov. Ľubo Roman je v súčasnosti riaditeľom Divadla West v Bratislave, v roku 1994 pôsobil vo vláde Jozefa Moravčíka ako minister kultúry. Teraz sa so svojím bývalým premiérom bude opäť stretávať, pretože Jozef Moravčík je primátorom Bratislavy. Porazený protikandidát Milan Čič bol bezprostredne po revolúcii premiérom Slovenskej republiky, donedávna bol predsedom Ústavného súdu SR. Regionálny parlament bratislavského samosprávneho celku obsadia poslanci koalície SDKÚ-KDH-ANO-SMK, ktorí získali zo 46 mandátov 40, päť kresiel patrí koalícii HZDS-Smer-SDĽ-SOP-SZS a jedno nezávislému poslancovi.

Víťazom prvého kola voľby predsedu samosprávneho kraja sa v Trenčianskom kraji stal kandidát HZDS Štefan Štefanec. Ten podľa výsledkov paralelného sčítania hlasov HZDS získal 42 887 hlasov. V druhom kole bude s ním o kreslo šéfa kraja súperiť Anna Záborská. Tejto kandidátke SDKÚ-KDH-DS svoj hlas odovzdalo 18 378 voličov. V parlamente v tomto kraji získalo HZDS všetkých 45 kresiel.

Ani vo voľbách predsedu Trnavského samosprávneho kraja nezískal žiaden z kandidátov nadpolovičnú väčšinu z platných odovzdaných hlasov. Do druhého kola, ktoré sa uskutoční 15. decembra, tak postúpil kandidát trojkoalície HZDS-SMER-SOP Peter Tomeček so ziskom 52 962 hlasov. Jeho protikandidátom bude József Kvarda z SMK, ktorý v sobotných regionálnych voľbách získal 42 324 hlasov. V trnavskom regionálnom parlamente obsadia zo 40 kresiel 24 poslanci trojkoalície HZDS-Smer-SOP, ďalších 14 kresiel pripadne poslancom za SMK a dve kreslá kandidátom KDH.

Milan Belica (HZDS-ĽS-SDĽ-SOP-Stred) a Miklós Fehér (SMK) postúpili do druhého kola volieb predsedu Nitrianskeho vyššieho územného celku (VÚC). Milan Belica získal 76 315 hlasov oprávnených voličov a Miklós Fehér získal 66 763 hlasov. V zastupiteľstve Nitrianskeho vyššieho územného celku (VÚC), teda v regionálnom parlamente, bude mať najviac poslancov SMK (31), koalícia HZDS-SDĽ-SMER-Stred-SOP (20) a SNS (1).

Do druhého kola volieb na post predsedu Žilinského samosprávneho kraja postúpili kandidát HZDS Jozef Tarčák, ktorý získal 37 167 hlasov a predsedníčka SNS Anna Malíkova. Hlas jej odovzdalo 16 279 voličov. V regionálnom parlamente v Žilinskom kraji obsadí HZDS 31 kresiel z 52. Ďalšie kreslá si rozdelili KDH 8 a SDĽ 4. Tri kreslá získali nezávislí kandidáti a rovnaký počet kresiel bude patriť aj zástupcom Slotovej PSNS. Koalícia SDKÚ-DS-ANO si rozdelí dva poslanecké mandáty a jedno kreslo patrí SOP.

V druhom kole v Banskobystrickom samosprávnom kraji sa o post predsedu stretnú koaliční kandidáti: bývalý rektor Technickej univerzity Zvolen Milan Marčok za HZDS-Smer, ktorý získal 36 033 hlasov a viceprimátor Zvolena Jozef Mikuš za ANO-DS-KDH-SDKÚ so ziskom 28 393 hlasov. V parlamente obsadí koalícia HZDS-Smer 22 kresiel zo 49, SMK získalo 15 mandátov, koalícia ANO-DS-KDH-SDKÚ sedem kresiel, SDĽ štyri mandáty a jedno kreslo obsadí nezávislý poslanec.

Súčasný prešovský primátor Juraj Kopčák (SDKÚ-KDH) a Peter Chudík (HZDS-Smer) postúpili do druhého kola volieb predsedu Prešovského vyššieho územného celku (VÚC). Kopčák získal 45 689 hlasov a Chudík 37 217 hlasov. V prešovskom regionálnom parlamente obsadila koalícia HZDS-Smer zo 60 kresiel presnú polovicu, KDH získalo osem kresiel, SDKÚ sedem, SDĽ a nezávislí poslanci päť mandátov, DS dva, ANO, SDĽ a KSS po jednom kresle.

Do druhého kola volieb predsedu Košického samosprávneho kraja (KSK) postúpil spoločný kandidát HZDS-SDĽ-SOP Alojz Engliš s 27 981 hlasmi a spoločný kandidát KDH-DS Rudolf Bauer s 20 094 hlasmi. V Košickom samosprávnom kraji bude v parlamente z 57 kresiel 24 patriť koalícii SDKÚ-SMK-Smer, 14 mandátov získala koalícia HZDS-SDĽ-SOP a 10 koalícia KDH-DS. Osem kresiel patrí nezávislým poslancom a jedno kreslo získal kandidát SDSS.

Podiel mandátov v regionálnych parlamentoch na grafe Štatistického úradu SR:

Určitým rizikom druhého kola v niektorých krajoch je, že dôjde k voľbám na základe etnického princípu - slovenský kandidát verzus maďarský. Práve v krajoch kde existuje takéto napätie bola už v prvom kole najvyššia volebná účasť. Tá je najväčśím negatívnym javom regionálnych volieb, občania zjavne neboli dostatočne informovaní. Naopak ich najväčším pozitívnym javom je samotný fakt, že sa uskutočnili, že vládna koalícia splnila svoj program a naštartovala veľmi potrebnú decentralizáciu...

VLADIMÍR SKALSKÝ

obsah | Slovenská republika