Slovenskí policajti si v misiách získali rešpekt aj dôveru

Slovenskí policajti si v zahraničných misiách získali potrebný rešpekt aj dôveru, patria k najlepším a ich projekty sú uznávané a používané v praxi. Na tlačovej besede po návrate príslušníkov Policajného zboru SR Igora Janáka a Dušana Januru z dvojročnej Európskej policajnej mierovej misie v Bosne a Hercegovine to povedal prezident PZ Anton Kulich.

V oblasti pôsobila šestica slovenských policajtov, okrem toho máme dvoch policajtov v školiacom stredisku v Jordánsku. Keďže u nás zatiaľ neboli podmienky, kde by sa policajti mohli školiť, výcvik absolvovali v zahraničí.

Od novembra by malo vzniknúť výcvikové stredisko na strednej odbornej škole v Pezinku. Cieľom je vytvoriť jednotku okolo 50 ľudí, ktorí by mohli byť kedykoľvek vyslaní do krízových oblastí, dodal Kulich. Záujem o misie je síce veľký, no výberové konanie je náročné a mnohí neuspejú. Do mierových misií musia ísť najlepší z najlepších, pretože nielenže vytvárajú imidž našej krajine, ale odchádzajú do život ohrozujúcich podmienok, dodal Kulich.

Po náročnom výberovom konaní sa do prvej európskej misie dostal aj Dušan Janura. Ako uviedol, programy, ktoré zavádzali naši policajti, boli jednými z najlepších v oblasti. Ako jediní zaviedli kompletný výcvikový program pre všetkých policajtov. Policajti v Bosne a Hercegovine hlavne monitorujú, či nedochádza k porušovaniu ľudských práv a okamžite informujú medzinárodné mierové sily a miestne veliteľstvo polície. Skúsenosti prenášajú najmä formou projektov, ktoré tvoria na základe vlastných skúseností z výkonu služby na území SR.

SME

obsah | Slovenská republika