Vojaci jednotky pôsobiacej v Iraku si prevzali medaily

Medaily za službu v mierových pozorovateľských misiách 1. a 2. stupňa odovzdali dnes po slávnostnom nástupe v michalovských kasárňach 96 členom ženijnej jednotky, ktorá sa minulý týždeň vrátila z Iraku.

"Som rád, že naša misia, ktorú sme absolvovali, niektorí počas jedného roka, niektorí šesť mesiacov, svoje úlohy v súlade s mandátom NR SR čestne splnila," uviedol dnes pre TASR v Michalovciach veliteľ slovenskej jednotky v Iraku Karol Navrátil. Dodal, že koaličné sily aj veliteľ mnohonárodnostnej divízie generálom Bienek hodnotili misiu pozitívne. "Splnili sme tam rad dôležitých úloh," dodal Navrátil.

Účastníci slávnostného aktu vzdali minútou ticha hold trom slovenským vojakom, ktorí v rámci misie prišli o svoje životy.

Vojaci pôsobili počas uplynulých šiestich mesiacov v spoločne mierovej operácii koaličných síl Iracká sloboda v meste Al Hilla. Vystriedali ich noví príslušníci slovenských ozbrojených síl pod vedením pplk. Antona Sládečka. Naša jednotka je súčasťou mnohonárodnostnej divízie pod poľským vedením od vlaňajšieho augusta. Úlohou ženistov je odmínovanie a likvidácia nevybuchnutej munície. V súčasnosti v rámci operácie Iracká sloboda pôsobí 105 slovenských vojakov.

SME

obsah | Slovenská republika