Do Iraku odíde desať vojakov chrániť hranice

Jedna z čiat slovenskej ženijnej roty odchádza v pondelok na iracko-iránsku hranicu, kde sa bude podieľať na vytváraní podmienok na ochranu vonkajších irackých hraníc.

Ako informoval veliteľ slovenského kontingentu v operácii Iracká sloboda podplukovník Ondřej Novosad, na hranicu odíde približne desať slovenských vojakov. Vo výbave budú mať nielen dva tanky na odmínovanie, ale aj ostatnú výzbroj a výstroj, vrátane mikrovlnnej rúry, chladničky, videa, televízora a nevyhnutných zásob.

"Presne vieme kam a s akou úlohou tam našich chlapov posielame a urobili sme všetko, aby sa v ťažkých podmienkach irackého pohraničia mali naši ženisti čo najlepšie," povedal Novosad.

Akcia slovenských vojakov, ktorí ťažkou ženijnou technikou podporia poľské odmínovacie jednotky a špeciálne prieskumné pyrotechnické tímy, je rozsahom nie veľkou, ale dôležitou súčasťou vojenskej operácie Chamberlaine. Ženisti vytvoria podmienky na rozmiestnenie jednotiek novobudovaných Irackých civilných obranných zborov, ktoré majú zabrániť ilegálnym prechodom pašerákov a iných osôb z jednej strany hranice na druhú. Pre občanov Iraku a Iránu je tu zriadený oficiálny hraničný priechod Zurbatia, kde bude platiť obvyklý režim prechodu hranice na základe platných cestovných dokladov.

Všetci slovenskí vojaci pôsobiaci v Iraku sú zdraví a bez zranení.

(mp)

obsah | Slovenská republika