Slovenská vláda pomáha šíreniu demokracie smerom na východ

Slovenské mimovládne organizácie v poslednom období výrazne podporujú demokratickú opozíciu v Bielorusku a finančne im pomáha aj slovenská vláda. Vlani dala mimovládkam v grantoch pre Bielorusko, kde vládne diktátorský režim prezidenta Lukašenka, 82-tisíc dolárov.

Vláda takýmto spôsobom podporila vlani aj úspešný demokratizačný proces na Ukrajine sumou 10 miliónov korún. Aktívne voči Bielorusku sú najmä nové štáty Európskej únie ako Slovensko, Litva či Česká republika, kým "stará Európa" je zdržanlivejšia. Naopak USA tlak na režim v Bielorusku zvýšili a tamojšiu demokratickú opozíciu podporil vo februári prezident George Bush aj počas prejavu v Bratislave.

Práve vtedy sa Bush v Bratislave stretol so "šampiónmi demokracie", medzi ktorými bola aj bieloruská opozičná politička Irina Krasovskaja. Povahu Lukašenkovho režimu tvrdo spoznala, keď pred viac než piatimi rokmi uniesli a pravdepodobne zabili jej muža.

Americká ministerka zahraničných vecí v tom čase vyhlásila, že "Bielorusko je poslednou diktatúrou v centre Európy a nastal čas na zmenu režimu."

Bielorusi nedávno nepustili do Bratislavy na konferenciu o transatlantických vzťahoch sociológa Olega Manaeva. Zakázala mu to tamojšia univerzita pod hrozbou výpovede.

Manaev bol v Bratislave aj vo februári a bieloruská televízia o tom hovorila ako o "Západom sponzorovanej akcii proti bieloruskému ľudu".

(mož)

obsah | Slovenská republika