Laboratórne testy potvrdili prítomnosť vírusu H5N1 na Slovensku

Vírus chrípky u uhynutých vtákov, ktoré našli v pondelok na Slovensku, bol subtypu H5N1. Ako na štvrtkovej tlačovej besede uviedol minister pôdohospodárstva Zsolt Simon, tieto výsledky potvrdilo referenčné laboratórium Štátnej veterinárnej správy vo Zvolene.

Subtyp H5N1 potvrdí ešte laboratórium vo Veľkej Británii, pričom výsledky by mali byť známe do piatich dní. Simon očakáva, že britské laboratórium potvrdí tieto výsledky.

V oblasti Gabčíkova a Bratislavy, kde našli dva uhynuté vtáky u ktorých sa potvrdil vírus chrípky subtypu H5N1 sa nachádza spolu 2 163 chovov hydiny s viac ako 38 tis. kusov hydiny a vtáctva. V súčasnosti veterinári naďalej vykonávajú v týchto chovov predbežnú kontrolu. Minister varoval pred "kurínovou turistikou" a upozornil, že každá neoprávnená osoba, ktorá vstúpi do chovu, kde sa neskôr preukáže vtáčia chrípka, pôjde do karantény.

Simon dôrazne upozornil majiteľov prídomových chovov na celom Slovensku, aby rešpektovali opatrenia, ktoré nariadil, a chovali hydinu v uzavretých chovoch. "Inak sa vystavujú riziku, že nariadime likvidáciu ich chovov, aby sme predišli verejnému ohrozeniu," povedal Simon. Pohyb ľudí v oblasti, kde potvrdili vírus H5N1, zatiaľ nie je obmedzený.

Minister zatiaľ neuvažuje o vakcinácií hydiny a vtáctva na Slovensku, ako to urobili niektoré krajiny v západnej Európe. "Nie je jednoznačne potvrdená stopercentná účinnosť vakcín," dodal Simon. Slovensko podľa neho nedovolí dovoz hydinového mäsa z regiónov, kde pristúpili k vakcinácii. "Naše chovy dokážeme chrániť aj bez vakcinácie a z hľadiska spotrebiteľa je lepšie konzumovať mäso, ktoré nebolo očkované," konštatoval Simon.

TASR

obsah | Slovenská republika