Do Európy po južnej vínnej ceste

Kamenínska vínna cesta vedúca cez dolné Pohronie a časť Podunajska má spojiť sociálne slabý juh Slovenska s trasami európskej vínnej magistrály. Štát v týchto dňoch podporil jej realizáciu dotáciou z programu Obnova dediny v sume 50-tisíc korún.

" Je to skutočne iba symbolické štartovné. Za tieto peniaze vydáme prospekt, aby sa o nás v Európe vedelo. Prepojením trás Malokarpatskej, Tokajskej a Kamenínskej vínnej cesty máme omnoho väčšie šance presadiť sa v krajinách EÚ ako samostatnými aktivitami," povedal starosta Kamenného Mosta a predseda mikroregiónu Dolné Pohronie a južná časť Podunajska Ladislav Magát.

Na trase Kamenínskej vínnej cesty sa má v dohľadnom čase podľa Magáta objaviť niekoľko ďalších turistických atrakcií. Patrí k nim gazdovský dvor prezentujúci živnosti typické pre juh Slovenska z minulého storočia. V zastrešenom dvore by sa prezentovali korytári, kováči, brusiči, sedlári, uhliari, ba aj stavitelia sudov a drevených kolies na vozy. Konali by sa tu aj predajné trhy. Z programu Obnovy dediny dostal starosta Magát na rozbeh gazdovského dvora 60-tisíc korún.

Ak by mikroregiónu tento zámer vyšiel, znížila by sa tu vyše 30-percentná nezamestnanosť. "Možno by potom ani stovka žien zo štyroch dedín nemusela dochádzať každý deň za prácou do maďarského Csolnoku," poznamenal Magát.

(op)

obsah | Slovenská republika