Rusko ocenilo slovenských veteránov

Jubilejné medaily k 60. výročiu ukončenia druhej svetovej vojny v pondelok na Bratislavskom hrade odovzdal slovenským veteránom predseda Štátnej dumy Ruskej federácie Boris Gryzlov.

Medaily celkovo tisíc účastníkom bojov v druhej svetovej vojne nariadil odovzdať ruský prezident Vladimir Putin. Na slávnosti sa zúčastnil aj predseda Národnej rady SR Pavol Hrušovský.

Gryzlov pripomenul symbolický čas odovzdávania vyznamenaní, keďže Bratislava, hlavné mesto Slovenska, bolo oslobodené práve pred 60 rokmi 4. apríla. "Skladáme poklonu a daň všetkým veteránom zo Slovenska, ktorí bojovali a položili životy v druhej svetovej vojne, povedal Gryzlov.

"Obdivoval som ich hrdinstvo a obdivoval som ich odvahu, s ktorou vtedy ako mladí išli do zápasu o život pre niekoho iného, ako len sami pre seba. A to je to najdôležitejšie, čo si v tejto chvíli treba na každom jednom vážiť, ktorý je ochotný obetovať aj to najcennejšie - život, za slobodu iných," konštatoval Hrušovský. Predseda parlamentu chápal dojatie oceňovaných veteránov, ktorí sa pozerali smrti do očí a mnohí z nich so zbraňou v ruke oslobodzovali aj Bratislavu či iné mestá na Slovensku. Podľa neho si treba účastníkov druhej svetovej vojny vážiť a oceniť, zvlášť pri príležitostiach, ako je výročie ukončenia vojny či oslobodenie Bratislavy.

Priami účastníci bojov sa zhodli, že oslobodeniu Slovenska a udalostiam druhej svetovej vojny sa nevenuje dostatočná pozornosť. Podľa 84-ročného Jozefa Vadovického, ktorý slúžil v II. Paradesantnej brigáde, sa najmä mladá generácia sa o tom málo dozvedá a preto si ani nebude môcť vážiť, čo bolo urobené. "Našej mladej generácii treba stále pripomínať práve túto dobu, pretože slobodu stratiť - to je ľahko, ale vydobyť ju, to je ťažko," povedal. Za najťažšie boje považujú účastníci druhej svetovej vojny Dukliansku operáciu. Vadovický po zranení, ktoré na Dukle utrpel, má jednu nohu kratšiu o štyri centimetre, vojnu dobojoval pri delostreleckom pluku. Aj 85-ročný Karol Schwarz, veliteľ práporu automatčíkov, a 86-ročný Vilo Pokorný boli pri bojoch na Dukle zranení, dokonca deň po sebe. Podľa Schwarzových slov Slovensko môže byť hrdé na svoju silnú účasť v protifašistickom odboji. Viac ako 60 tisíc vojakov bojovalo v SNP, mali sme približne 18 tisíc partizánov a v zahraničných armádach slúžilo asi 6500 vojakov, dodal.

PRAVDA

obsah | Slovenská republika