Slovensko dostalo ponuku na velenie misie OSN na Golanských výšinách

Slovensko dostalo od OSN ponuku na obsadenie funkcie veliteľa medzinárodnej misie na Golanských výšinách (UNDOF). Podľa ministra obrany Františka Kašického, ktorý v sobotu navštívil 95 slovenských príslušníkov tejto misie, Slovensko ponuku zvažuje. Informoval o tom hovorca armády Milan Vanga.

Kašický zdôraznil, že na takýto post je potrebné vyslať človeka so skúsenosťami z misií, dobre jazykovo vybaveného a s politickým rozhľadom. Vhodného kandidáta bude ministerstvo vyberať, dodal. Súčasný veliteľ misie vo funkcii skončí začiatkom budúceho roka.

Slovenskí vojaci pôsobia v misii UNDOF, ktorá stráži výšiny na pomedzí Izraela a Sýrie, od roku 1998. Slovenská rota je začlenená do rakúskeho kontingentu AUSBATT. UNDOF je najdlhšou misiou OSN. Od roku 1974 sa v nej vystriedalo približne 50.000 vojakov.

Golanské výšiny sú strategicky významnou oblasťou na juhozápade Sýrie pri hraniciach s Izraelom, Libanonom a Jordánskom. Dá sa z nich kontrolovať údolie horného toku Jordánu, ktoré je dôležitým zásobníkom vody, a rozsiahle oblasti sýrskeho, izraelského a libanonského územia.

Sýrske Golanské výšiny okupoval v roku 1967 Izrael, ktorý je v roku 1981 anektoval. Sýria a ďalšie arabské krajiny, ale i OSN, považujú túto anexiu za nelegálnu a neplatnú.

Rokovanie Izraela so Sýriou o sýrskej požiadavke na vrátenie Golanských výšin bola prerušená v januári 2000. Izraelská strana stiahnutie zatiaľ odmieta s tým, že najskôr je potrebné vyriešiť bezpečnostné záruky a normalizáciu vzájomných vzťahov.

ČTK

obsah | Slovenská republika