Včelársky skanzen v Kráľovej pri Senci

Ubezpečenie pre všetkých alergikov: včelársky skanzen môžete pokojne navštíviť. V časti, kde je predstavená zbierka úľov, žiadne včely nie sú. Ide o pekný park s dvoma budovami z 30. rokov 20. storočia. To je vlastne aj obdobie, keď na tomto mieste vyrástlo Včelárske učilište, oficiálne sprevádzkované v roku 1932. Už v tom čase sa pýšilo unikátnou zbierkou včelárskych úľov. Podľa rozprávania pána Štiglica, ktorý nás skanzenom sprevádzal, niektoré úle úľmi ani neboli. Šlo o bútľavé stromy, v ktorých včely našli miesto svojho trvalého pobytu. Vládnuci nenásytní monarchovia povolili svojim poddaným získavať med od takto prisťahovaného včelstva, ale poddaný, ktorý chcel získať med zo stromu svojho pána, si musel strom "prenajať" a platbou bola čiastka získaného medu. Nakoľko poddaný mal aký-taký nárok na popílené drevo bez nutnosti zaň nadriadenej vrchnosti zaplatiť, riešil situáciu po svojom. Strom spílil. Časť, kde boli včely, odniesol do blízkosti svojho domova a mal strom, med a drevo bez toho, že by pánovi zaplatil. Daňový únik? Asi áno.

18. storočie svojou aktívnou propagačnou činnosťou v oblasti včelárstva poznačil Juraj Fándly. Skanzen zachytáva podobu slovenského včelárstva od 19. storočia. To sa už pravidelne objavovali tzv. figurálne úle, ktoré majú podobu rôznych postáv, napr. medveďov, mníchov, Turkov. Pokiaľ budete mať šťastie a stretnete niekoho z tých, ktorí sa starajú o skanzen, uvidíte aj expozíciu včelárskej techniky. Osobitne upozorním na dve veci. Prístroj na pitvanie včiel. Zaujímavá vec. Najviac mi pripomínala nástroje na výrobu mikročipov. A tisícročnú včelu z Jakubiskovho filmu. Tak tá dolietala práve tu.

Ešte organizačné informácie. Skanzen je otvorený prakticky nepretržite a vstup je voľný. Pokiaľ sa chcete bližšie informovať: p. Štiglic - 0905 742760. Je možné, že už tento rok sa v priestore skanzenu otvorí malý hotel s kapacitou okolo 40 miest. Pokiaľ prídete do Kráľovej pri Senci autobusom, musíte vystúpiť pri kostole (2. zastávka SAD v dedine). Pôjdete po ceste smerom von z dediny a držíte sa stále vľavo. Prejdete okolo malého letiska a pokračujete poľnou cestou až ku skanzenu. Ten sa nachádza v usadlosti niekoľkých domov. To, že ste po dobrej hodine pešej chôdze na správnom mieste, spoznáte podľa ovocných sadov po ľavej strane spomínanej cesty.

Druhé prekvapenie, ktoré čaká v Kráľovej pri Senci na vašu návštevu, je barokový most. Hoci sa tento klenbový barokový most, postavený z kameňa v prvej polovici 18. storočia, považuje za najvzácnejší a najkrajší z mostov zapísaných v štátnom zozname pamiatkových objektov, nič som sa o ňom nedozvedel. Tých mostov je tam zapísaných celkovo sedem. Dopátrať sa kedy presne, kým, za aký čas, na akej ceste bol postavený, neviem. Určite však viem, že je úplne bombastickým objektom na fotografovanie. Myslím, že v každom ročnom období a v každom počasí. Nájdete ho priamo v dedine pri zastávke autobusu, kde ste vystúpili. Je po ľavej strane od kostola.

ĽUBOŠ VODIČKA, InZine

obsah | Slovenská republika