Slováka, ktorý sedel v Tunisku vo väzení dva roky, prepustili

Slovenský občan Norbert Ficza, ktorého v Tunisku odsúdili na 14 rokov väzenia, sa po dvoch rokoch a dvoch mesiacoch vrátil domov do Nitry. Podľa vlastných slov sa zdravotne cíti v poriadku, má však psychické problémy.

"Nemôžem jesť, spať. V tuniskom väzení boli veľmi zlé podmienky, aj keď sa ku mne dozorcovia i spoluväzni správali celkom slušne," uviedol. Bývalý súkromný podnikateľ prevádzkoval pred vyše dvoma rokmi v Nitre palacinkáreň. Po návrate z tuniského väzenia zatiaľ nemá predstavu, čomu sa bude ďalej venovať. "Zatiaľ neviem, ako budem ďalej postupovať, budem sa musieť poradiť. Či budem požadovať nejaké očistenie mena, odškodnenie. Možno by bolo najlepšie na všetko rýchle zabudnúť," konštatoval. Tvrdí, že v prípade odsúdenia za údajnú platbu falošnými kreditnými kartami a krádeže auta z požičovne, za ktoré ho tuniské súdy odsúdili na 14 rokov a postupne trest znížili na 2 a pol roka, je nevinný.

Dvadsaťšesťročný Ficza bol v novembri 2003 na dovolenke v Tunisku. Po dvoch dňoch pobytu ho na letisku, kde bol podľa vlastného vyjadrenia čakať kamaráta, zadržali policajti. "Dôvodom bolo údajne moje tetovanie na ruke, ktoré sa vraj zhodovalo s tým, aké mal zlodej. Navyše ma považovali za ruského občana. V Tunisku som bol aj predtým, no nie v čase, kedy prišlo ku krádeži áut."

Ficza tvrdí, že policajtom a neskôr sudcom vôbec nerozumel, pretože v tom čase nerozumel anglicky, francúzsky ani arabsky. "Až vo väzení som sa od spoluväzňov naučil angličtinu, dohovorím sa už aj po arabsky," povedal. Mladý Slovák bol umiestnený v cele s ďalšími 91 ľuďmi. "Celých 24 hodín tam svietilo svetlo, strava bola hrozná, na záchod sa čakalo v rade niekedy aj hodinu. Švábi, mravce, dve umývadlá. V noci bývali mrazy, ľudské práva žiadne. Našťastie, aspoň k cudzincom sa správali celkom slušne," spomína.

Oceňuje prácu slovenskej diplomacie, vďaka ktorej mal aj vo väzení lepšie podmienky. Na dovolenku do Tuniska sa už nechystá.

Minister Eduard Kukan povedal, že bol v kontakte s tuniským kolegom a viac ráz s ním o tejto otázke hovoril a apeloval na to, aby postupovali humánne. Po medializovaní prípadu a diplomatickom tlaku Tunisko najskôr avizovalo, že Ficzu prepustí v máji, neskôr dokonca už v marci tohto roku. "Napokon ho pustili okolo 18. alebo 20. januára a podarilo sa nám ho s problémami prepraviť domov na Slovensko," dodal Kukan.

TASR

obsah | Slovenská republika