Čo uvidí turista ako prvé, keď k nám vstúpi?

Čo vidí zahraničný turista, keď vstúpi na Slovensko? Miestami spolu so Sládkovičom "hory a opachy nezvratných skál, hory zázračnej stíny a prekrásnu slovenskú diaľ" a miestami špinu, unimobunky a bezdomovcov. Najhorší prvý dojem získajú turisti, ktorí k nám prídu vlakom či autobusom. Je jedno, či do Bratislavy, alebo do Košíc. Prvé, čo uvidia, sú pomaľované vlaky, hrdza, dlhé rady na lístky, typické staničné bufety. Príjemnejší pohľad sa naskytne tým, čo prídu autami.

Vlaky a autobusy

V Bratislave podľa hovorcu primátora Milana Vajdu situáciu vyrieši prestavba autobusovej aj železničnej stanice. "Na železničnej stanici sa zmení aj predstaničné námestie, pribudnú nové budovy. Na autobusovú stanicu je veľký projekt prestavby, na ktorom pracujú anglickí architekti," hovorí.

Letiská

Stále viac turistov na Slovensko prichádza letecky a "letisko je na tom s prvým dojmom omnoho lepšie, aj keď u niekoho môže budiť dojem provinčnosti," hovorí Vajda. Provinčne pôsobia všetky slovenské letiská.

Príjazd zo severu

Z Poľska sa na Slovensko vstupuje zväčša v lesoch. Za hraničným priechodom Podspády sa oproti ceste dvíhajú štíty Belianskych Tatier, kto však prichádza cez neďalekú Tatranskú Javorinu, ako prvú uvidí oplotenú polorozpadnutú budovu, ktorú práve rekonštruujú, obchodíky s poľskými nápismi, drevenú osadu. V Suchej Hore na Orave vítajú turistov obchodíky, v ktorých sa predáva najmä alkohol. Na všetkých sú poľské nápisy.

"Poliaci chodia nakupovať hlavne alkohol, lebo u nich je drahší," hovorí predavačka v obchode U Mišíka. Asi pri každom desiatom dome v dedine sú poľské nápisy potraviny, drogéria, nocľahy, penzión. Za dedinou sa vlnia oravské pasienky s dobytkom, po rozbitej ceste jazdí množstvo traktorov. Za priechodom pri Trstenej je prvou budovou drevený obchodík, ale za ním vidieť tri kilometre len prírodu. Turistov, ktorí prichádzajú cez Skalité, už sedem rokov vítajú betónové piliere. Má na nich stáť estakáda, ale hoci sa nestavia, okolo je stavebný neporiadok.

Z Čiech a Rakúska

Priechody s Českom sú zväčša v lesoch­ len na Záhorí sú na rovine, okolie je pekné. Príjemné sú aj niektoré vstupy z Rakúska. V Moravskom Svätom Jáne vstupuje turista do pekného okolia rieky Moravy, v Záhorskej Vsi do obce, ktorá je každý rok krajšia. Miestni obnovili domy, v mnohých sú reštaurácie, pizzérie, potraviny. Z Angernu na rakúskej strane chodia niektorí Rakúšania do Záhorskej Vsi aj na obed. V Bratislave prichádza turista z Rakúska priamo do panelákovej Petržalky, v diaľke na ľavej strane vidí ďalšie paneláky na Dlhých dieloch.

Z Maďarska

Najviac vstupov je z Maďarska a väčšinou sú pekné. Za priechodmi v Medveďove, Komárne a Štúrove vidí turista ako prvé most cez Dunaj, lode. Za Medveďovom privíta turistu na Slovensku veľký bilbord Vladimíra Mečiara ešte z volieb. Panelová cesta potiahnutá jemnou vrstvou asfaltu vedúca až do Veľkého Medera je desaťkilometrová skúška tlmičov na aute.

V Štúrove sa z mosta vchádza skoro do centra mesta, okolo plno reštaurácií, žiadne paneláky. Dva veľké vstupy - Šahy v strede Slovenska a Milhosť na východe, vyzerajú akoby na Slovensku nemal kto kosiť - asi tridsať metrov od priechodov je všade navôkol burina.

Centrum Šiah je však veľmi pekné. V Milhosti privítajú turistu zhrdzavené stožiare verejného osvetlenia, niektoré povyhýňané, ďalšie nemajú kryty.

Slovenské Ďarmoty sú typické tým, že na parkovisku sú odstavené autá ľudí z okolitých dedín, čo chodia pracovať do Maďarska.

Hraničný priechod prejdú pešo, v Maďarsku na nich čaká autobus a odváža ich do tovární. V dedine vidieť, že miestni sa snažia ponúknuť služby turistom, vidieť ubytovňu, reštaurácie, predajne dévedečiek, domácich potrieb, obchody s obuvou, drobnosťami.

Vítajú stávkové kancelárie

Šiatorská Bukovinka a Kráľ vítajú turistov stávkovými kanceláriami. Bukovinka je vstup v krásnom lesnom zvlnenom prostredí. Pri ceste postávajú Rómovia s igelitkami, košíkmi, vedrami húb.

Prvá budova za priechodom je modrá unimobunka so stávkovou kanceláriou, vedľa drevená krčmička, na druhej strane na benzínke ďalšie stávkové kancelárie. V neďalekej dedine sú pri ceste budovy s rozbitými sociálnymi bytmi, neporiadkom.

Za priechodom pri obci Kráľ je zlá cesta, kukurica, hnoj v poli, za nimi novopostavené malé budovy s reštaurá­ciou, obchodíkom a štyrmi stávkovými kanceláriami.

Pred kanceláriami sú odstavené autá s maďarskými značkami. "Stávkovať chodia hlavne Maďari. Viac sa im oplatí, lebo na Slovensku sú oveľa lepšie kurzy," hovorí pracovníčka stávkovej kancelárie.

RICHARD FILIPKO

obsah | Slovenská republika