NR SR schválila moderný Trestný zákon

Národná rada SR schválila nový Trestný zákon. Norma, ktorá nanovo formuluje základy trestného práva a prináša viacero noviniek, nahradí zákon z roku 1961. Doterajšia úprava bola už viac ako 30-krát novelizovaná, pričom od roku 1989 bola novelizovaná 20-krát.

Návrh podporilo 117 poslancov zo 139 prítomných, proti bol jeden, 21 sa zdržalo.

Nový Trestný zákon rozdeľuje trestné činy na zločiny a prečiny, čím sa Slovensko vracia k tradícii delenia z medzivojnového obdobia. Prečinom bude trestný čin spáchaný z nedbanlivosti alebo úmyselný trestný čin, za ktorý hrozí trest odňatia slobody maximálne na päť rokov. Zločin je úmyselný trestný čin, za ktorý hrozí trest viac ako päť rokov. Pričom obzvlášť závažným zločinom je taký zločin, ktorého trestná sadzba je najmenej osem rokov.

Veková hranica trestnej zodpovednosti sa znižuje z 15 na 14 rokov. Trestný zákon zavádza do systému trestov nové prvky, a to napríklad tresty domáceho väzenia, povinnej práce od 40 do 300 hodín a podmienečný odklad výkonu trestu s probačným dohľadom. Páchatelia sexuálne motivovaných trestných činov budú po odpykaní trestu umiestnení do detenčného ústavu na prevýchovu.

Zásada dvakrát a dosť bude platiť pre páchateľov úkladnej vraždy. Ak už bol niekto odsúdený za úkladnú vraždu, pri zopakovaní tohto trestného činu mu bude hroziť doživotie. Zásadu jedenkrát a dosť zavádza zákon pre páchateľov mafiánskych vrážd - za úkladnú vraždu v nebezpečnom zoskupení čaká páchateľa výlučne doživotie. Zákon rozširuje okruh priťažujúcich a poľahčujúcich okolností. Priťažujúcou okolnosťou bude napríklad aj to, ak niekto zneužije na spáchanie trestného činu osobu, ktorá nie je trestne zodpovedná, alebo ak niekto spácha trestný čin v dome alebo v byte iného. V prípade prevahy priťažujúcich okolností sa bude dolná hranica trestnej sadzby zvyšovať o jednu tretinu. Ak však jednou z nich bude predchádzajúce odsúdenie za trestný čin, tak sa dolná hranica trestnej sadzby zvýši o polovicu. Zavádza sa pojem úkladnej vraždy. V prípade, že vraždu páchateľ dopredu plánoval, hrozí mu trest od 20 do 25 rokov, prípadne doživotie.

Ak zákon podpíše prezident Ivan Gašparovič, nadobudne účinnosť 1. januára 2006.

PRAVDA

obsah | Slovenská republika