Od pondelka štartuje najväčší dobrovoľnícky projekt v SR

Víchricou zničeným Vysokým Tatrám budú od pondelka pomáhať dobrovoľníci z 12 krajín. Na budúci týždeň totiž začína medzinárodný projekt Dobrovoľníci pre Tatry, ktorého sa do polovice augusta zúčastní takmer 1 000 dobrovoľníkov. Organizátorom tohto doteraz najväčšieho dobrovoľníckeho projektu v histórii Slovenska je Slovenský skauting. Ten hradí aj väčšinu nákladov na projekt, a to z darov a zbierok pre Vysoké Tatry. O projekte informovali dnes na tlačovej besede.

Vek dobrovoľníkov, ktorí sa prihlásili do projektu, je prevažne od 15 do 30 rokov. Martin Macharik zo Slovenského skautingu dodal, že majú aj vyše 70 ročných dobrovoľníkov. Okrem Slovákov budú Tatrám pomáhať dobrovoľníci z Čiech, Maďarska, Srbska a Čiernej Hory, Rumunska, Belgicka, Poľska, Francúzska, Holandska, Rakúska, Anglicka a Talianska. Pomocnú ruku priložia aj rómski skauti z východného Slovenska a zahraniční Slováci. Keďže sa stále hlásia ďalší, ktorí by chceli Tatrám pomôcť, je možné, že počet dobrovoľníkov sa ešte zvýši, dodal Macharik. Prácu dobrovoľníkov bude viesť skupina desiatich koordinátorov zo Slovenského skautingu. Robiť budú osem až deväť dní a každý deň bude k dispozícii 60 až 220 ľudí. Dobrovoľníci budú rozdelení do skupín a bude im prideľovaná práca podľa potreby. Pomáhať by mali na úprave mesta Vysoké Tatry ako aj pri oprave zničeného turistického značenia, príprave terénu pre jesennú výsadbu stromčekov či spriechodnení neprístupných turistických chodníkov.

Zástupca mesta Vysoké Tatry Peter Plachý na tlačovej besede zdôraznil, že mesto víta tento projekt a verí, že mu pomôže. Tajomník Vládneho výboru pre obnovu a rozvoj Vysokých Tatier Ivan Štefanec, ktorý projekt podporil, vyhlásil, že dobrovoľníctvo pokladá za ušľachtilú formu pomoci. Okrem toho tento projekt môže podľa neho v prípade zahraničných účastníkov vytvoriť pozitívny vzťah k Slovensku a Vysokým Tatrám. Dôležitý je aj aspekt environmentálnej výchovy, dodal.

(es, sy, mt)

obsah | Slovenská republika